AHMET KAPLAN


İMAD DEDE VE KEÇE PAZARI CAMİİ

İMAD DEDE VE KEÇE PAZARI CAMİİ


İMAD DEDE VE KEÇE PAZARI CAMİİ

Keçe pazarı camii, Afyonkarahisar merkezinde büyük demirciler çarşısı.
Burmalı mahallesinde, dir  569- ada- 42- pafta' da - 110 metre kare alan üzerine, Yakup oğlu İmad tarafından, Hicri 1225 Miladi 1810 yılında mescid olarak yaptırılmıştır.
Daha sonra yukarı pazar mahalle  halkından, Hacı bey oğlu şişman, Hacı Mehmet ağa tarafından genişletilerek cami haline getirilmiştir vakıf kayıtlarında cami' nin ilk adı (Öksüzce) olarak geçmekte Hacı Mehmet ağa' nın yaptırdığı güdük minare nedeniyle daha sonraları bu cami' ye güdük minare denmiş bu isimlerle beraber cami' nin iç tarafında metfun bulunan burada uzun yıllar imamlık yapmış olan ( İmad bin Hacı Muhiddin ) adına ithafeten, İmad dede camii' de denilmekte ve kayıtlarda geçmektedir.

İmad dede bu cami' de uzun yıllar görev yapmış aynı zamanda cami' nin yakınında bulunan, Hisarardı medresesinde' de müderrislik yapmıştır yine kayıtlarda, Afyon müftülüğü' de yaptığı geçmekte.

İmad dede 40 yaşından sonra evlenmeye karar verir başından geçen şu hadise onun evlenmesine  sebep olur birgün namaz çıkışında bir sarhoşun etrafında çocuklar toplanmış onunla alay ediyorlar hemen çocukları kovalar sarhoşa hadi sen evine git der sarhoş bir kaçgün sonra hoca efendiyi namaz çıkışında cami' nin önünde bekler ve cebinden biraz para çıkartır hocaya verir hocam şu parayı al benim, Anneme Babama bir Yasin okuyuver der hoca efendi sarhoşu kırmamak için parayı alır tamam evladım deyip gönderir.

Hoca efendi bu olaydan çok etkilenir ve kendi kendine derki demekki bir evlat sarhoş bile olsa, Anne Baba' sını hayırla yad' ediyor deyip hemen evlenmeye karar verir.
Daha sonra evlenir bu evlilikten bir oğlu olur.

Hasan çelebi. (D. 1437_ Ö. 1505). İmadoğlu Hasan Karahisari Farsça' dan Türkçeye çevrilmiş bir lügat hazırlamış, İstanbul' un Fethine katılmış ve bu sözlüğü, Fatih Sultan Mehmet Han ' a armağan etmiştir.

Hasan çelebi'nin, sandukası, Cami'nin müezzin mahfili'nin arkasında bulunmakta'dır

Cami'nin içinde bulunan iki sanduka ise, İmad dede ve eşine aittir ( Orijinal ismi İma- Diyel- İslam) Türbesidir türbe kapı girişinde üst kısımda, İmad Bin Hacı Muhiddin, Hicri 857. Yazılmakta.
İmad dede'nin 1350 ile 1454 yılları arasında yaşadığı geçmekte kayıtlarda.

İmad dede Abdurrahim Mısri Hz leriyle aynı dönemde yaşamış ve aynı medresede görev yapmışlardır bu cami'nin yakınında bulunan keçeciler çarşısı nedeniyle.
Evliya Çelebi seyahat namesinde Afyonkarahisar camileri arasında bu cami için Keçe pazarı camii demiştir bu cami' nin bir adıda bugünkü adıyla bilinen Keçe pazarı camii' dir.

Dip not: Afyon İli Tarihi. Süleyman Gönçer:
Afyonkarahisar Alimleri ve Evliyaları. S.225.226. Basım tarihi.2019. Mehmet Gündoğan:
Afyon Evliyaları Ve İlim Adamları.
Fikri Yazıcıoğlu: