ALİ GENÇ


İMANIN DESTANI “30 AĞUSTOS ZAFERİ”

İMANIN DESTANI “30 AĞUSTOS ZAFERİ”


 

   Bugün Türk milletinin asla ve asla esareti kabul etmeyeceğini tüm dünyaya haykırarak eldeki resmi verilere göre 13 bin civarında vatan evladının yüce dinimiz İslam’dan gelen imanlarıyla en kıymetli varlığı olan canını bir gül bahçesine girercesine vererek şehit olduğu ,35 bin vatan evladının ise “Ölürsem Şehit, Kalırsam Gazi Olurum” sevdasıyla girdiği ve İngiliz, Fransız en önemlisi de bunların patronu olan ABD ve Başkanı Wilson un desteğiyle 15 Mayıs 1919 günü başladıktan 3 yıl 4 ay sonra işgalcilerin 9 Eylül 1922’de Yunanlıların işgalinin son bulmasını sağlayan 30 Ağustos zaferimizin 101.kutlu olsun.
ANSİKLOPEDİLERDE 30 AĞUSTOS ZAFERİ
   İstiklal marşı şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy’un tabiriyle “Tek dişi kalmış canavar” olan kendilerini medeni görüp bizi ise barbar görme zilletine düşerek esir etmeye kalkışanlara verdiğimiz dersle ilgili çeşitli ansiklopedilerde ve Tarih kitaplarında verilen bilgide ”Zafer Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Milli bayramıdır.
Her yıl 30 Ağustos günü kutlanır.
 Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır
     İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.
     Zafer Bayramı ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. 

Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur.
     Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır.
     Devlet erkânı ve birçok vatandaş, Ankara'da Anıtkabir'i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk'e, silâh arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar.
     Hemen hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılır. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır. 30 Ağustos günü, Türkiye'de resmî tatildir.
       Her yıl, Kara Harp Okulu bu tarihte mezun verir. Tüm subay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olur. 
      Türk tarihi zaferlerle doludur. Ama 30 Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanan Dumlupınar Savaşı, Türk ulusunun yeniden dirilişidir” şeklinde belirtilmektedir.
      Bu bilgilerde nde anlaşılacağı gibi bu zafer milletimizin 1. Balkan Savaşıyla başlayıp Türk Rus Savaşı,1. Dünya savaşı ile yarım asra yakın aralıksız olarak devam eden savaşlara ve bu savaşlarda her aileden onlarca kişinin şehit olduğu ,bu kadarda vatan evladının çeşitli cephelerde vücudun bir organını veya bir çok organını verdiği savaşlar nedeniyle  bitap düştüğümüz yıllarda kazanılan bir zaferdir.
    Bu zaferin kazanılarak düşmanın yurdumuzdan atılması için Müslüman milletimizin elinde kalan son can paresi evlatlarının yanın sıra yoksullaşmanın kelimenin tam anlamıyla taban yapmasına rağmen imanıyla elinde kalan son malının da yarısını vermesiyle hem maddi hem de manevi fedakârlığıyla Dünya Zaferler tarihine geçen kutsal bir mücadelenin destansı sonucudur.
   Bu zaferin kazanılması için kurulan Büyük Millet Meclisi(BMM)nin tüm Vekillerine ,Meclisin ve  Büyük Zaferin başkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa nın ve Komuta kademesindeki tüm  heyetiyle 13 Bin Şehidimiz ve 35 Bin Gazimizin kanıyla onların imanıyla kazanılan zaferimizin 101. Yıldönümü kutlu olsun.
    Şehitlerimiz ve Gazilerimizin ruhları şad olsun.
   Rabbim yar ve yardımcımız olsun.