ISMAIL AKAR


Kızgın ve Kırgın Seçmen

Kızgın ve Kırgın Seçmen


 

31 Mart yerel seçimlerinin yankıları devam ediyor. Bizlerde seçmen davranışlarını ele alarak seçmenin ne mesaj verdiğini araştırmaya çalışıyoruz.

Önce yaşadığım iki gözlemi paylaşayım, sonra rakamlar üzerinden analize geçelim.

Alanda Partilerin Durumu

Cumartesi günü. Zafer Anıtında siyasi partiler SKM’lerinden çıkarak il merkezinde tur attıktan sonra Zafer Meydanında adaylar konuşmalar yapıyor. Seçmene son mesajlarını sandığa gitmeden oradan veriyorlar.

Öncesinde Ak Parti geldi. Platform kurulmuş profesyonel ekipler koşturmaca halinde. Ses müzik ve sunum başarılı. Kürsüde konuşmacılar Veysel Eroğlu, Bakan Mahinur Göktaş ve Hüseyin Uluçay var. Konuşmaları sonrasında Mehmet Zeybek ve ondan önceki Başkan Buhanettin Çoban da dahil olmak üzere partinin ağır topları seçmene kırmızı karanfil dağıtıyor.

Sonrasında Sezer Küçükkurt ve MHP ekibi aynı alana geldi. 

Bir eski araç üzerine yerleşmiş ses düzeni ve kamyonetin üzerinde konuşmalar. 

Burcu Köksal ise otobüsün içinde seçmene seslendi.

Oylar Burcu’ya

Konuşmalar tamamlandı. Alandan ayrılıyorum. No 03’ün önündeki kaldırıma 3 kişi oturmuş. Dikkatli bakıyorum.

 Sakallı 45-50 yaşlarında bir adam yanında başı örtülü kırsalda yaşadığı giyimi kuşamından belli bir kadın. Ve gözleri ışıl ışıl parlayan başı örtülü cin genç bir kız.

Kaldırım üzerinde oturunca merak ettim sordum.

-Nerelisiniz? Adayları izlemeye mi geldiniz?

-Şuhut’tan. Daha doğrusu Şuhut’un köyündeniz amma Afyon Fevzi Çakmak’ta oturuyoruz. Burada oy kullanacağız.

-Oy belli oldu mu ? Ne yapıyorsunuz bu seçimde?

Adam oturduğu yerden devam etti. Çok rahat ve istifini bozmadan.

-Bak arkadaş bu sefer bunlara oy yok. Bu kızım hafız benim. Karım ve ben senelerdir veriyorduk bunlara şimdi Burcu’ya vereceğiz.!

Şimdi bunu neden anlattım.

Muhafazakar seçmen CHP ile barıştı

Cumhuriyet Halk Partisi daha önce çok uzak tuttuğu ve çok uzak gördüğü muhafazakar seçmen ile bu seçimde barışmış. O seçmenler artık CHP’ye oy vereceklerini kavramış.

Aralarındaki seçmen ve parti arasındaki, buzlar erimiş.

Ve

Ak Parti açısından bakıldığından ise artık biz ne yaparsak yapalım bize destek olan, şans veren milyonlarca seçmeniz var rahatlığı bu seçimde son buldu.

Rakamlara baktığımızda:

6’lı masada yer alan 5 partinin kaybolduğunu görüyoruz. Burada Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilçelerdeki adayları 2019 seçimlerinde bulup büyük şehirlere başkan yapmasında gösterdiği başarısını yansıyamayız. Ama 2023 seçimlerinde bu 6’lı masaya milletvekilleri vererek kendi parti ve örgütünün de önünü ne kadar tıkandığını bu seçimde gördük.

2023 seçimlerinde 

Ak Parti 19.4 milyon, YRP 4.8 milyon, MHP 5.4 milyon toplam cumhur ittifakı 30 milyon

CHP 13.8 milyon, İYİ Parti 5.2 milyon 25 milyon Millet ittifakı. Yeşil Sol 4.8 milyon, Zafer Partisi 1.3 milyon oy aldılar.

CHP tek başına 17.3 milyon aldı

Bugün CHP tek başına 17.3 milyon aldı. Cumhur ittifakının 7 milyondan fazla oy kaybettiğini görüyoruz. Taşrada oy alan MHP’nin de 3 milyona yakın oy kaybettiğine bakınca daha önce sola oy vermeyen kızgın olan seçmen mevcut iktidara ders vermek adına CHP’ye oy verdi.

Şimdi Afyona geldiğimizde 

Ülkede oy kaybeden MHP Afyon ilçelerinde ağırlığını korudu. Daha önce iki ilçesi olan MHP(Başmakçı-Kızılören) bu sefer 3 büyük ilçeyi aldı. İl Merkezindeki MHP İGM de 19 bin oy aldı. Aday Küçükkurt ise 14 bin. 5 bin oy başkanlıkta MHP’den Köksal’a gitti.

YRP İGM’de 4 bin oy alıyor, başkanlıkta 3 bin .Zafer Partisinin de İGM’de aldığı 3 bin oyun başkanlıkta Burcu Köksal a gittiğini görünce 26 bin farkı anlıyoruz.

Yani sözün özü şu:

Bu 31 Mart seçimlerinde Afyon merkezde CHP’nin İGM de 56 bin oy almasına da baktığımızda bu başarının altında ülke genelindeki sağ seçmenin CHP’ye yaklaşmasını görüyoruz. Özellikle kentlerde ve sosyal ekonomik göstergesi bir klasman kırsalda yaşayanlara göre önde olan seçmenlerin CHP tercihi. Ve CHP örgütlerinin çalışması ve adayların ise toplum tarafından kabul görmesi olarak görebiliriz.

Burada esas görev o seçmenleri kırmadan dökmeden partinin içinde tutmak elzemdir.

22 yıl öncesi iktidar değişikliklerine baktığımızda ülke seçmenin her daim kaygan zeminde ve oylarını değiştirdiklerini de gördük.

Özellikle son 5-8 yılda ise Ak Parti’ye seçmen işaretlerini vermişti. Ak Parti o mesajları almadı, anlamadı. Şimdi kızgın seçmen çok sert bir mesaj verdi.

Az değil bu toplumun yüzde 62’si CHP’li belediyelerce yönetilecek. Yani 53 milyon. Ve ekonominin yüzde 73 de CHP’li belediyeler elinde olacak.