RAMİS BAŞPUNAR


MEVLANANIN TORUNLARI

MEVLANANIN TORUNLARI


 

Mevlana’nın torunlarından olan Sultan Divani hz.ve Mevlevi büyüklerine ait 12 mezar da yine Afyonkarahisar’da bulunuyor. Kentte en fazla ziyaret edilen yerlerden olan Sultan Divani türbesine, genellikle çocuğu olmayanlar gelerek dua alıyor. “Basamağı şerif “adı verilen ve Sultan Divaniye ait olduğu ileri sürülen ayakkabının hastanın başına veya ağrıyan yerine sürülmesiyle iyileşeceğine inanılmaktaydı.

      Sultan divaniden sonra birtakım insanların bunu uygulayarak hayata geçirdikleri, akıl ve bilim dışı bu inanış ve düşüncenin 20.yy. ortalarına kadar geldiği belirtiliyor. Bu arada vatan şairi Nâmık Kemal’in annesi Fatma Zehra Hatunun mezarı da Mevlevi Camii’nin girişinde bulunuyor.

      Demiryalayan türbesi de kentte bilinen türbeler arasındadır. Abdürrahim Mısrî Sultan’ın müritlerinden olan Demiryalayanın yoğurtçuluk yapan bir kişi olduğu biliniyor. Rivayete göre Abdürrahim Mısrî Sultan bir gün Kasımpaşa’ya “çarşıda Demiryalan adında bir yoğurtçu var. Git pazarlık et yoğurt al sonrada bir bahane ile yoğurdu kafasına geçir bakalım ne diyecek” der. Kasımpaşa gider yoğurdun fiyatını sorar” çok pahalı, insafsız adam” diyerek yoğurdu kafasından aşağı geçirir. Buna karşılık Demiryalayan sükûnetle “affedersiniz efendim, hiddetlendirerek size zahmet verdim” diyerek özür diler. Hayatı hakkında başka bilgiye rastlanmayan Demiryalayan’ın mezarı Karaman mahallesindeki Gazlıgöl Caddesi üzerinde bulunmaktadır.