MUSTAFA TÜRK


PAPAĞANLI

PAPAĞANLI


PAPAĞANLI

Bayramlarımızın ve özel günlerimizin vazgeçilmez tatlılarından olan baklavalar her zaman iştahımızı kabartır.

Hele hele dünyaca ünlü Antep fıstıklı baklavalar olursa hani tabiri caizse ‘’yemede yanında yat ‘’ derler ya keyfe keder olur.

Pandemi döneminde insanların dışarı çıkamadığı anlarda bile en çok sipariş verilen ürünler arasında ilk sıralarda yer alması bizim baklavalara ne kadar ilgi gösterdiğimizi anlatıyor olması yeterli diye düşünüyorum. 
Geçmişten günümüze mutfaklarımız vaz geçemedikleri tatlıların başında baklava olur.

 Eski zamanlarda daha çok ev hanımların bayramlarda büyük tepsilere yaptıkları baklavaları çok iyi hatırlıyorum. 
Konu komşu hep birlikte neşe muhabbet içinde yapıp mahalle fırınına götürürlerdi. Ne güzel günlermiş inanın o zamanlar. 
Baklava dünya da birçok ülkenin mutfağında yer alan ender tatlılardan birisidir. 
Baklava Türkçe kökenli bir kelime olup çok eskilerde Baklagu olarak biliniyor.

 Ç ok uzun uğraşmalar sonunda her şeyimize sahip çıkmaya özen gösteren Yunanistan’a rağmen 2013 yılında AB Komisyonu tarafından Türk Baklavası olarak tescillendirilmiştir. 
Geçtiğimiz yıl içerisinde Afyonkarahisar 5. Gastronomi Festivalinde yapılan bir tatlı yarışmasında jüri üyesi olarak görev yaptım. J

üri üyelerinin her biri bu alan üzerinde oldukça deneyimli kişiler. 
İşte böylesine değerli jüri üyesi arkadaşlardan Gaziantep Papağanlı işletme sahibi Erdal Arul ile güzel bir dostluk kurduk. Samimi candan, özverili güzel bir insan.  
1969 yılında Mustafa Kemal Arul tarafından kurulan 55 yıllık bir geçmişe sahip olan Papağanlı artık ülkemizde marka haline gelmiş bir durumda. 
Sadece bayram günlerinde değil hemen hemen her gün ülkemizin ve dünyanın her yerinde sipariş alarak adrese teslim ediyorlar. 
Aslında ben tatlı seven birisi değilim ama Papağanlı baklavası ve dondurmasını tattıktan sonra aradaki farkı anlıyorsunuz.

 Ahir dağlarında yetişen kekik, keven, yabani orkide çiçekleri ile beslenen keçi sütü. Antakya Amik ovasında üretilip günlük olarak gelen peynir ve sütlerle ağızlarda baklava, dondurma ve künefede hayatımızın beslenmesine doğallık katıyor olması çok güzel. Böylesine natürel olan besin kaynağımızı, bayramın yaklaştığı kendinize ve misafirlerinize bir ödül vermek isterseniz ben size Papağanlı dondurma ve baklavayı öneririm.
Hepinize şimdiden keyifli sağlıklı mutlu bayramlar dilerim sevgili okurlarım.

 Her şey gönlünüzce olsun.
Türk Mustafa