LOKMAN ÖZKUL


Teknoloji mi Doğallık mı?

Teknoloji mi Doğallık mı?


Günümüzde teknoloji her tarafımızı sardı. Akıllı telefonlar tabletler, 4K televizyonlar, bir tuşla birçok şeye ulaşabilme, son model teknoloji araçları günümüzün ayrılmaz parçaları oldu. Çocuklar bile teknoloji bağımlısı oluyor maalesef. Geleneksel Türk oyunlarının yerini bilgisayar oyunları aldı. Şimdi spor salonları, futbol sahaları diğer oyun alanları çok ama çocuklar ve gençlerin ekseriyeti yine maalesef ki, sanal oyunları tercih ediyorlar. Sosyal  yerine asosyal çocuk ve gençler yetişmek durumunda kalıyor.

Teknolojinin en önemli buluşu telefondu. 

GrahamBell, 10 Mart 1876 günü yardımcısı Watson ile ilk telefon görüşmesini yaparak bu buluşu gerçekleştirdi. Çok önemliydi ve insanların iletişimi açısından müthiş bir kolaylıktı. Günümüzde bütün teknolojik özellikleri içine alan hatta bir kol saatinin içine sığdıralabilenteknoloji dünyası çok hızlı bir şekilde yer alıyor. Teknoloji hızla ilerlerken, faydaları çok olmasına rağmen, doğal yaşantımızı da aldı götürdü. İnsanlar artık her şeyi akıllı! telefonlarla yapmaya başladı. Bayram kutlamaları sms le, komşuluklar sanal, toplantılar sanal, evde dizilere akıllı telefona, sosyal medyaya müptela olup, aile fertlerinin bile birbirinden uzaklaştığı sanal ortamlar..

GrahamBell’e dönersek telefon buluşu öncesi, babasına yazdığı mektupta: "Öyle bir cihaz keşfedeceğim ki, insanlar konuşmak için birbirlerinin yanına gitmek zorunda kalmayacak" demişti.Yıllar sonra ise, telefonu keşfetmesinin ardından yaptığı ilk telefon görüşmesinde; karşıdaki kişiye "Yanıma gelir misin" demiş :)

Hatta, telefonun yaygınlaşmasından sonra GrahamBell'in, bilimsel çalışmalarına odaklanmak için odasında telefon istemediği bilinmektedir. 

Telefonun kaşifi, bu makinenin odasında bulunmasını istemiyor.Yani her şey yerli yerinde güzel. Teknoloji güzel faydalı lakin yerli yerinde kullanılması gerekiyor. Hayatımızı gerçek ortamdan çıkarıp sanal bir hayata dönüştürmemeliyiz.

Örneğin; 10 yıl önceki haberlerde, teknoloji zengini dolar milyarderlerinin çocuklarını, içinde teknoloji bulunmayan, klasik Waldorf okullarına gönderdikleri gündem olmuştu.

Şimdi de, yapay zekanın dünyayı derinden değiştirmesi bekleniyor.Yapay zeka dikkat edilmezse çok çok tehlikeli. Haberlerden gördüğümüz kadarıyla cinayete bile teşebbüs edebiliyor. Bir yapay zeka,askeri drone operatörünü öldürdü örneğin.

 Diğer yandan  bu işle uğraşanlar, tıpkı daha öncekiler gibi yeniliğin esiri olmamanın yollarını arıyorlar.İnşallah bunların çözüm yolları bulunur.

 Biz her şeye rağmen doğallığı bırakmayalım,sanal dünyanın esiri olmayalım, bayramlarımızı misafirliklerimizi gerçek ortamlarda gerçekleştirelim, aile olmanın huzurunu, mutluluğunu sanaldan uzak bir biçimde yaşayalım. Çocuklara ve gençlere de gerçek dünyanın güzelliklerini yaparak yaşayarak öğütleyelim.Doğal olan insanı kaybettiğimizde, icat mucidin yerini alacaktır yapay zeka gibi.. Bunu da aklımızdan çıkarmayalım… 

Lokman ÖZKUL

Eğitimci-Yazarlokmanozkul@gmail.com