RAMİS BAŞPUNAR


“YOL ORTASINDAKİ MEZAR”

“YOL ORTASINDAKİ MEZAR”


 

Afyonkarahisar’ın Çavuşbaş mahallesindeki Göksu caddesi üzerinde bulunan ve içerisinde bir muhterem zatın yattığı mezarın hikâyesi de duyanları hayrete düşürüyor. 

      Edinilen bilgilere göre, mezarın karşısında bulunan alana 1233 yılında bir Medrese yapıldı. İlk dersi Hz. Mevlana’nın verdiği medresede, Mevlâna Abdürrahman Efendi, Muhammed Askerî, müderris Hasan Efendi, Hüseyin Fikri Efendi ve Mehmet Feyzi Efendi gibi pek çok alim yetişti.

      Tasavvuf şairi Gülaboğlu Şeyh Muhammed Askerî 1699 yılında vefat ederken bu muhterem zatın naaşı medresenin yanında yol ortasında kalan kısma gömüldü.

      Osmanlının son zamanlarında resmi okulların açılması ve vakıf işleri ile uğraşan kişilerin azalması sebebiyle medrese bakımsız kalarak harabeye döndü.1978 yılında ise medresenin bulunduğu alana sağlık ocağı yapıldı. Medresenin yanına defnedilen ve yapılaşmanın fazla olması nedeniyle bugün cadde ortasında kalan Muhammed Askerî’nin mezarını, başka bir mekâna kaldırmayı ise, kimse cesaret edemiyor.

50 yıl önce bir greyderle AskerÎ’nin mezarının kaldırılmak istendiği, ancak her kaldırma girişiminde greyder kepçesini kırıldığı belirtiliyor. Araçlar, cadde üzerinde bulunan mezarın yanından geçerek yollarına devam ediyor.