Kadriye Isiklar Pürçek


YUMUŞAK GÜÇ

YUMUŞAK GÜÇ


Prof. Sinan Canan, kadın ile erkek birbirini bütünleyen bir ‘ar-ge’ nin ürünüdür saptamasını yapıyor. Kadın erkek olarak birbirinden farklı ve birbirini bütünleyen bir “ar-ge” nin ürünü olsak da ki Cem Yılmaz bir gösterisinde işi şakaya vurup ; “Allah önce erkeği yaratmış sonra ben bundan daha iyisini de yaratırım deyip kadını yaratmış. Yani kadın erkeğin bir üst modeli “ diyor.  Her neyse…

İletişim ki hayatın damarlarında akan kan gibidir, farkında olduğumuz ya da olmadığımız  ihtiyaç ve beklentilerimizi karşı tarafa sözel ya da sözel olmayan yollarla aktarma sürecidir.

 En temel ilişki kendimizle kurduğumuz ilişkidir. Kendinizle aranız nasıl? Kendimizle aramız nasılsa ötekiyle de öyledir. Kendimizi ne kadar iyi tanıyoruz ki ötekini anlayalım. İhtiyaç, beklentilerimizin süzgecinden bakıyoruz dünyaya. Hiç kimseyi bütün gerçekliğiyle algılamamız mümkün değil. Objektif olabilmek kolay değil. Bu yüzden kendini bilmek, kendi içine bakabilmek gerekiyor. 

Buna vakit harcamak gerekiyor. Hayatın imtihan tarafı burada zaten.

Sen sana ne ne sanırsan ayruga da onu san ../Yunus Emre

Kendini bilmek kendine gelmektir.  Sadece  kendini bilen hem kendini hem diğer canları  sever, hoş tutar, huzur duyar.

 Sevecenlik içten dışa doğru yol alır. Kendini bilmeyen ses hızında kendini bilen ışık hızında yol alır. Kendini bilmeyen gök gürültüsü ise kendini bilen şimşek çakmasıdır. Kendini bilen insanın ortak  hikayesine yani insanlık haline yakın olur.

 İyi ve kötü her şeyin herkesin başına gelebileceğini bilen bir vakarla, insan kardeşini  gözetleyerek değil kendi iç alemini ve tabiatı temaşa ile   yaşar.

  Bitimsiz manzaraları olan bir tablonun içerisinde olduğu bilgisiyle ürperir.

 Neyse kendini tanımak ve bilmek için bir SWOT tekniğini  önerebilirim. Bizim koçluk ve danışmanlıkta sıklıkla kullandığımız bir tekniktir.

 Benliğinizin fotoğrafına bakmanızı sağlayabilir.

 Akrabanız olmayan ve sizi iyi tanıdığını düşündüğünüz 10 kişiye şu iki soruyu sorun ve onlara düşünmeleri için  birkaç gün süre verin :

1. Sence benim güçlü ve  başarılı yönlerim nelerdir?

2. Sence benim zayıf ya da gelişmeye açık yönlerim nelerdir.

Her soruya yanıt olarak en az üç özellik yazmalarını/söylemelerini isteyin. Sonra topladığınız yanıtları güçlü yönlerim ve gelişmeye açık yanların yazan ki başlık altına yazın.  Ve bu tablo üzerinde düşünün, değerlendirin, güçlü yönlerimle hayatta nasıl bir konumda olabilirim, nasıl biriyim, neler yapabilirim, ihtiyaçlarım nelerdir.

 Eğer isterseniz minik adımlarla buradan başlayabilirsiniz.

Kendimizi ne kadar tanıdığımız ve bildiğimiz konusunda net değilken karşı cinsi tanımak neredeyse bilinç tazelemesi gerektiriyor. 

İlişki danışmanı Adil Yıldırım;  kadınlar ilgi, erkekler uyum arar diyor.

Psikolog Serhat Yabancı ise ;  kadın ilgiyle erkek övgüyle  yol alır der.

Bir reklam mottosu vardı kontrolsüz güç güç değildir diyordu. 

Amiyane tabirle söylersek, atarlı giderli olmayan güçtür. Kontrollü ve sakin olabilmek büyük bir erdem. Sakin güç gerçek güçtür.

Kadınlar günü için kaleme aldığım bu yazıda iktisat biliminin SWOT tekniğinden sonra bir de politik-askeri bir kavram olan “yumuşak güç” ten söz edeyim. Çağlar Çabuk’un Yumuşak Güç adlı kitabından aktarıyorum.

““Bazuka bir tanksavar silahı. Mermisi bir tankın gövdesine çarptığında çok yüksek bir sıcaklık oluşuyor ve 10 cm’e kadar çeliği delip geçiyor.” Buraya kadar her şey normal görünüyor ama asıl olay bundan sonra anlatılanlarda gizli. Hedef, çelik tank değil de içi pamuk dolu bir çuval olduğunda, sadece sert hedeflere karşı kullanılan bazuka mermisi yumuşak pamuk çuvalı karşısında sönüyor.

 “Pamuğa dolanıyor ve patlamadan kalıyor”.

“Erkek dünyayı, kadın erkeği sırtında taşır” sözü gözüme çarptı, yorumsuz paylaşıyorum. 

. Çok farklı bir bağlamda merhum Neşet Ertaş; “ kadın insandır, erkek insan oğlu” diyor. Hani beşiği sallayan dünyayı sallar denir ya. Güçsüz kadın yoktur,  gücünün farkında olmayan sinirli kadın vardır! O  güç sakinlikten gelir.

KADIN OLMAK GÜZELDİR!