AFSÜ'den Uyarı: "Yeterli Su İç, Böbrek Taşından Korun"

AFSÜ Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Veli Mert Yazar, Sağlık Olsun programında yaptığı açıklamada, böbrek taşı oluşumundan korunmanın en etkili yolu olarak yeterli su tüketimini vurguladı

Gündem 7.12.2023 14:05:23 0
AFSÜ

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) işbirliğiyle düzenlenen Sağlık Olsun programına konuk olan AFSÜ Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Veli Mert Yazar, programda böbrek taşlarıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Dr. Yazar, "Böbrek taşı oluşumunda birden fazla faktör etken rol oynayabilir. Yetersiz sıvı alımı ilk etkendir. 

Vücutta yeterli su olmaması böbrek taşı oluşmasında önemli bir etkendir. 

Gün içinde yeterli miktarda su içilmemesi idrarla atılan taş öncüsü maddelerin yoğunluğunu artırır ve böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. 

Sıcak iklimlerde yaşayanlar ve ağır fiziksel işlerde çalışan kişilerde risk daha yüksektir. Beslenme alışkanlıkları da böbrek taşı oluşumunu etkiler. 

Yüksek protein, düşük lif içeren beslenme düzeni böbrek taşı riskini artırabilir. Tuzlu gıdaların fazla tüketilmesi, kalsiyum atımını artırarak böbrek taşı riskini artırır" dedi.

Ayrıca, Dr. Yazar, "Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketimi, böbrek taşları oluşumunu engellemek adına önemli bir adımdır. 

Özellikle sıcak ve kuru iklimlerde yaşayanlar ile sık egzersiz yapanların su tüketimine daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir" şeklinde uyarılarda bulundu.

#AFSÜ #SağlıkOlsun #BöbrekTaşı #SuTüketimi #SağlıkBilimleriÜniversitesi #Sağlık #Uroloji


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °