"Afyon’da İttifak Olmaz"

Gün FM'de yayınlanan Basın Odası programında siyasi partilerin çalışmaları ve belediye başkanları ele alındı

Gündem 2.12.2023 15:11:07 0

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında yerel seçimlere yaklaşırken süren ittifak görüşmeleri, siyasi partilerdeki çalışmalar ve Afyonkarahisar da belediye başkanları ele alındı.

İktidar yerelde oy kaybediyor

Erdoğan-Bahçeli ve Özel-Akşener’in geçtiğimiz hafta görüştüklerine değinen Gazeteci İsmail Akar, “Hem Cumhur hem de Millet İttifakında yol taşları döşenmeye başladı. 

Şu anda Ak Parti’nin 15 büyükşehir, 24 il belediyesi olmak üzere toplam 39 ilde belediye başkanlığı bulunuyor. 2014 yerel seçimlerine göre Ak Parti’de 9 il kaybedildi. CHP’de ise 11 büyükşehir, 10 il belediyesi olmak üzere toplam 21 il belediye başkanlığı bulunuyor. 

2014 yerel seçimlerine göre CHP 2019’da 7 belediye başkanlığı fazla kazandı. MHP’nin elinde şu an 1 büyükşehir, 10 il olmak üzere 11 il belediye başkanlığı var. 

Partilerin genel ve yerel seçimlerde aldıkları oylar farklı. Genelde iktidar yerel seçimde oy kaybediyor. Ben Afyonkarahisar’da büyük bir ihtimalle ittifak olacağını düşünmüyorum. 

Edindiğim bir kulis bilgisine göre MHP, Ak Parti’den 3 büyükşehir ve 7 il olmak üzere 10 ili istedi. 20 ilde Ak Parti’yi destekleyecek ve 30 ilde ise ittifak yapacak. 

Bu bilgiler önümüzdeki süreçte netleşecek” diye konuştu.

Afyon iktidar partisine destek veriyor

Belediye başkanlarının bir şehrin en önemli kişisi olduğunu söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “Afyon’un ilk belediye başkanı Halil Ağa’dır. Hem Osmanlı’nın son döneminde, hem de Cumhuriyetin ilk yıllarında belediye başkanlığı yapmıştır. 

Afyon’da belediye başkanları genelde iktidar partisinin adaylarından seçilir. Bugüne kadar bu şekilde ilerledi. Benim gazeteciliğim döneminde 9 başkan gördüm. 

Hepsi iktidar partisinden oldu. Bu arada 2 dönem başkan olan Erdal Akar başarılı bir dönem geçirdi. Allah rahmet eylesin. Diğer başkanlarda hizmetler yapmıştır onu da söylemek lazım. 

Şimdi iktidar partisinde 7 aday adayı var. Önümüzdeki süreçte ne olur bilinmez. Belediye başkanı halktan yana olmalı. İdarecilerin köşe dönmecilik oynamamaları lazım. 

Halkımız şu anda seçimden ziyade geçim derdinde. Bazı belediye başkanlarının hizmet aracı diye lüks binek araçlar aldığını duyuyoruz. Bunlar doğru değil” dedi.

Afyon da CHP İYİ Parti adayını desteklemesi lazım

İyi Parti Lideri Akşener’in geçtiğimiz yaz Kocatepe’deki konuşmasında kimseyle ittifak etmeyeceklerini açıkladığını hatırlatan Gazeteci Polat Yılmaz, 

“O günden bu yana İyi Partide birçok istifa yaşandı. Akşener’in o açıklamaları Mayıs seçimlerine tepkiydi. Şimdi söylemler değişebilir. 

Akılcı olan CHP’nin güçlü olduğu yerde İyi Parti’nin CHP’yi, İyi Parti’nin güçlü olduğu yerlerde ise CHP’nin İyi Parti’yi desteklemesi olacaktır. 

Örneğin ilimizde CHP güçlü değil. Belki İyi Parti’nin adayını destekleyebilirler. CHP Lideri Özel’in sunduğu teklifi Akşener reddetmedi. 

Yakında sonucu öğreniriz. İlimizde MHP’nin aday çıkarması İyi Parti’ye gidecek oyları bloke eder ve Ak Parti’ye destek olur. MHP son seçimde iyi oy aldı, eskisi gibi değil. 

MHP-Ak Parti arasındaki ittifak gelişmeleri daha çetin geçecektir diye düşünüyorum” 

İttifak’ta partiler birbirini kolluyor

Yerel seçimlerde hem Cumhur hem de Millet İttifakının hamle üstünlüğü kurmak istediklerini kaydeden Gazeteci Ertuğrul Sevim, 

“Cumhur İttifakı, İyi Parti ve CHP’nin hamlesini bekleyecek ve ondan sonra yerel seçim için yol haritasını açıklayacaklar. Aday listeleri 23 Şubatta verilecek ve 2 Martta listeler kesinleşecek. 

Bu sürece daha 90 gün var. İyi Parti-CHP ittifakında İstanbul ve Ankara CHP’ye, İzmir ise İyi Parti’ye bırakılabilir. İyi Parti, MHP ile yarışıyor. Şu an İyi Parti’nin il belediyesi yok. 

Ancak MHP daha iyi durumda. Ben Afyon’da her partinin kendi adayını çıkaracağını düşünüyorum. Burada belirleyici olan Ak Parti’nin adayı olur. 

Bu arada CHP’de yerel seçim tecrübesi olmayan bir il başkanı var. PM üyesi ve Gurup Başkan Vekili olmasına rağmen CHP’nin sessiz kalmasına anlam veremedim. 

İyi Parti aynı şekilde. MHP İl Başkanı 30 yıldır teşkilatta, Ahmet Kahveci iyi çalışıyor. Ak Parti zaten şimdiden kolları sıvadı” dedi.

#Afyonkarahisar #YerelSeçimler #İttifakGörüşmeleri #Siyaset #BelediyeBaşkanları


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Anahtar Kelimeler: "afyon’da ittifak olmaz"
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °