Aldatıcı reklamlara 114 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, Aralık ayı toplantısında 139 dosyada mevzuata aykırılık tespit ederek toplamda 21 milyon TL ceza kesti

Gündem 20.12.2023 09:34:26 0
Aldatıcı reklamlara 114 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu, yılın son toplantısında 171 dosyayı değerlendirdi. 

Bu dosyalardan 139'u mevzuata aykırı bulunarak toplamda 21 milyon 591 bin 808 lira idari para cezası verildi. 

Aldatıcı reklamlar ve ticari uygulamalar hakkında alınan bu cezalar, dürüst rekabet ilkelerine aykırılık teşkil eden reklam faaliyetlerine karşı bir adım olarak değerlendiriliyor.

Özellikle bir kozmetik şirketinin reklamlarında kullanılan "En İyi Parfüm - En İyi Fiyat" ifadesinin Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiş olmasına rağmen, ilgili belgelerle ispatlanmadan kullanılması nedeniyle firmaya müeyyide uygulandı. 

Ayrıca, çevrimiçi bir rezervasyon sitesinin manipülatif bir şekilde tüketicileri yönlendirmesi ve çeşitli gıda markalarının ürün ambalajlarında yer alan yanıltıcı ifadeler de Reklam Kurulu'nun gündeminde yer aldı.

Çeşitli gıda markalarına ait ürün ambalajlarındaki "Cool Lime" ve "Lime Özü" gibi isimlerin içerikleri incelendi. 

Bir içeceğin "Cool Lime Özü" olarak isimlendirilmesinin, ürünün içeriğinde lime/misket limonu özü yerine limon suyu konsantresi ile nane ve misket limonu aroması bulunmasıyla çeliştiği belirlendi. 

Bu nedenle, doğallık algısı oluşturarak tüketicileri aldatıcı bir şekilde yönlendiren ambalaj tanıtımlarına müeyyide uygulanmasına karar verildi.

Aldatıcı indirimli satış reklamları da Reklam Kurulu'nun radarına takıldı. 

2023 yılında 134 adet indirimli satış dosyası incelendi, 119 dosyaya durdurma cezası ve toplamda 4 milyon 41 bin 59 lira idari para cezası verildi. 

Ayrıca, toplam 2 bin 7 adet dosya üzerinde yapılan değerlendirmelerde, bin 762 dosyada aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edilerek toplamda 114 milyon 139 bin 768 lira idari para cezası kesildi.

#ReklamKurulu #TicaretBakanlığı #AldatıcıReklam #Müeyyide #ParaCezası #DürüstRekabet


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Anahtar Kelimeler: aldatıcı reklamlara 114 milyon tl ceza
Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °