Basın Odası, sezon finali yaptı

Gün FM'de yayınlanan Gazeteci İsmail Akar'ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programının sezon finaline Gazeteci Ahmet Tunca ve Ertuğrul Sevim konuk oldu

Gündem 10.06.2023 14:51:40 0
 Basın Odası, sezon finali yaptı

Gün FM'de yayınlanan Basın Odası, sezon finaliyle sona erdi. Gazeteci İsmail Akar'ın hazırlayıp sunduğu programda, ülkedeki ekonomik gelişmeler ele alındı.

Programda, Gazeteci İsmail Akar, ülkenin Ocak-Mart dönemindeki cari açığının 24 milyar dolar olduğunu belirtti. Bir yılda ise cari açığın 54 milyar dolar olduğunu ve ödenecek borcun 203 milyar dolar olduğunu ifade etti. 

Zorlu bir süreçte asgari ücretli ve emeklilerin zam beklentisi içinde olduğunu vurguladı. Altın ve döviz fiyatlarının sürekli yükseldiği, Türk Lirası'nın değer kaybettiği bilgisi verildi. Mevcut iktidarın, seçimi kazanmak için ekonomik zorlukların üstüne yeni yükler yüklediği ve uygulanan kur korumalı mevduat politikasının başka hiçbir yerde olmadığı belirtildi. 

Akar ayrıca, Cumhuriyet tarihinin en iyi büyüme döneminin Mustafa Kemal Atatürk dönemi olduğunu söyledi. Dar gelirli vatandaşların enflasyon ve ekonomik kriz altında ezilmemesi gerektiğini vurgulayarak, yanlış uygulamalara son verilmesi gerektiğini ifade etti. 

Mehmet Şimşek ve ekibinin ekonomi yönetimine dış sermaye çekmek amacıyla atandığını belirtti ve gelecek adımları bekleyeceklerini söyledi.

Gazeteci Ahmet Tunca ise iktidarın sürekli zam yaptığını ve cari açığın tehlikeli bir şekilde arttığını belirtti. Emeklilerin ev almak için yüksek faizli kredilere başvurduğunu ifade etti. Mevcut durumu eleştirerek, "Gidişat kıyamete doğru sürüklüyor" dedi. Mehmet Şimşek'in çok fazla yapabileceği bir şey olmadığını düşündüğünü belirtti. 

Merkez Bankası'nın değiştirilmesinin durumu değiştirmeyeceğini ifade etti ve devletin tasarruf yapması gerektiğini savundu. Aşırı makam araçları ve korumaların olduğunu, ev satışlarının durduğunu ancak yabancıların dövizle ev alabildiğini dile getirdi. 

Türk parasının değerinin düştüğünü ve adaletin sağlandığı bir ülke olması gerektiğini belirtti. Yabancı yatırımcılara güven verilmesi gerektiğini söyledi.

Gazeteci Ertuğrul Sevim ise pandemi ve Rusya ile yaşanan savaşın dünya ekonomisinde alarm zilleri çaldırdığını ifade etti. ABD'de bankaların batması ve borçların ödenmemesi konuşulduğunu aktardı. 

Muhalefetin seçim öncesi verdiği vaatlerin iktidarı zorladığını ve bunların hayata geçirilmesiyle ekonominin bu duruma geldiğini belirtti. Rusya savaşı sonrasında doğalgaz fiyatlarının arttığını ve ödenen miktarın iki katına çıktığını söyledi. 

Sevim, AK Parti döneminde enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğünü belirtti. Çözümün daha fazla üretim ve ihracat yapmak olduğunu ve enerjideki dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini ifade etti. Ülke ekonomisinin düzeleceğine inandığını söyledi.

Basın Odası, 24 yıldır yayında ve son yayını olan 982. bölümünü dinleyicileriyle buluşturdu. Program, Eylül ayında tekrar dinleyicileriyle bir araya gelecek.

Beyaz Belge Haber


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Anahtar Kelimeler: basın odası sezon finali yaptı
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °
Perşembe 21.8 ° / 10.8 °
Cuma 22 ° / 8 °