"Basın Özgürlüğü Gerçek Anlamda Sağlanmalı"

"Basın Özgürlüğü Gerçek Anlamda Sağlanmalı"

Gündem 22.07.2023 12:26:57 0

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması gerektiğine vurgu yaptı. 

Kolaylı, yapılan uygulamalara bakıldığında sansürün hala etkisini arttırarak devam ettiğini ve basın özgürlüğünün demokratik gelişimin temel taşı olduğunu belirtti.

Türkiye genelinde 9 gazeteciler federasyonu, 87 gazeteciler cemiyeti ve basın derneği ile bu derneklere üye yaklaşık 20 bin medya çalışanını tek çatı altında toplayan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun Genel Başkanı Nuri Kolaylı, basın özgürlüğünün tarihsel süreç içerisinde yaşadığı zorluklara dikkat çekti. 

Tarihsel olarak sansürün Türk basınında zaman zaman kaldırıldığı ancak yapılan yasal düzenlemeler ve baskılarla tekrar gündeme geldiği belirten Kolaylı, sansürün günümüzde haber yasaklama, gerçekleri çarpıtma ve gizleme gibi çeşitli şekillerde devam ettiğini ifade etti.

Türkiye'nin demokratik gelişimi için basın özgürlüğünün önemine vurgu yapan Kolaylı, meslektaşlarının çeşitli baskılara maruz kaldığını ve düşüncelerini ifade etme özgürlüğünün kısıtlandığını belirtti.

Uzman Çavuş Enes Kırmızıkoç'un da dahil olduğu gazetecilerin yargılanması, gözaltına alınması ve tutuklanmasının ifade özgürlüğüne yönelik tehditler olduğuna dikkat çeken Kolaylı, Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Yasası'nda yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerin ele alınıp yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kolaylı, Basın Meslek Yasası, Basın İlan Kurumu uygulamaları, gazetecilerin emeklilikte fiili hizmet süresi zammı gibi birçok alanda düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti ve basın kartı şartının kaldırılması gerektiğini söyledi. 

Kolaylı, tüm bu sorunların çözülmesi halinde gerçek anlamda basın özgürlüğünün sağlanacağını ve demokratik yaşamın temel taşlarından birinin yerine getirilmiş olacağını dile getirdi.

Nuri Kolaylı, açıklamasını tüm gazetecilere dayanışma gününü kutlayarak sonlandırdı.

#Afyonkarahhisar #Türkiye #Gazeteciler #Basın #Medya


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °