BİK, yeni kurallarını açıkladı

Basın İlan Kurumu, 1 Ekim itibariyle internet haber sitelerinin ziyaretçi trafiğini esas alarak resmî ilan dağıtımına yeni kurallar getiriyor. Kurum, bu değişikliklerle ilgili soruları yanıtladı

Gündem 5.10.2023 09:21:28 0
BİK, yeni kurallarını açıkladı

Basın İlan Kurumu, internet haber sitelerine (İHS) resmî ilan dağıtımında, 1 Ekim itibariyle ölçümlenen ziyaretçi trafik verilerini esas almaya başladıklarını duyurarak, resmî ilan yayımlama hakları devam eden veya trafik şartlarını sağlayamadıkları için durdurulan İHS’lerden gelen soruları ve cevapları paylaştı.

1- 30 Eylül 2023 tarihinden sonra asgari ziyaretçi trafik şartını karşılayamayan internet haber siteleri ne olacak?

Resmi ilan yayımlama hakkına sahip olan gazetelerin internet haber siteleri, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren 6 ay süresince ziyaretçi trafik şartı aranmaksızın resmi ilan yayımlamışlardır. 

Bu süre 30 Eylül 2023 tarihinde sona ermiştir. Asgari ziyaretçi trafik şartını karşılayamayan ve ihlali devam eden internet haber sitelerinin resmi ilan yayımlama hakları durdurulmuştur.

2- Yayımlama hakkı durdurulan internet haber siteleri yeniden resmi ilan yayımlayabilir mi?

Evet, yayımlama hakkı durdurulan internet haber siteleri, Genel Müdürlük Kararı tebliğ edildikten sonra düzenli olarak asgari ziyaretçi trafik şartını, manipülasyon yapmadan yerine getirirlerse, resmi ilan yayımlama haklarını geri kazanabilirler. 

Bu nedenle ilan yayımlama hakkı durdurulan internet haber sitelerinin sunulan 6 aylık süreyi iyi değerlendirmeleri önemlidir.

3- Yayımlama hakkı durdurulan ve ihlali düzeltemeyen internet haber siteleri hakkında ne gibi işlem yapılacak?

Resmi İlan Yönetmeliği'nin 113. maddesi gereği, Genel Müdürlük Kararı tebliğ edildikten sonra 6 ay içinde (9 Nisan 2024 tarihine kadar) asgari ziyaretçi trafik şartını düzenli olarak yerine getiremeyen internet haber sitelerinin resmi ilan yayımlama hakları sona erecektir.

4- Ziyaretçi trafik şartını manipüle eden internet haber sitelerinin durumu ne olacak?

Ziyaretçi trafik bilgilerini kasıtlı ve hileli yöntemlerle manipüle eden internet haber sitelerinin resmi ilan yayımlama hakları sonlandırılacaktır. 

Bu, bot ziyaretçi trafiği satın almak veya ilan dağıtım kontenjanlarını hukuka aykırı şekilde etkilemek gibi manipülasyonları içerir. 

Ayrıca, yanıltıcı başlıklarla okuyucuları çekerek trafik sağlamak da değerlendirilecektir.

5- Yayımlama hakkı durdurulan internet haber siteleri, ihlali düzeltebilmek için ne yapmalı?

İnternet haber siteleri, ihlalin giderildiğini kanıtlayacak şekilde asgari ziyaretçi trafik şartını düzenli olarak yerine getirdikten sonra Şube Müdürlüklerine başvurmalıdır. 

İhlali giderdikten sonra yeniden resmi ilan yayımlayabilirler.

6- Yeniden resmi ilan yayımlama hakkı kazanan internet haber siteleri için ilan telafisi nasıl uygulanacak?

Ziyaretçi trafik ihlalinin giderilmesinin ardından, yeniden resmi ilan yayımlama hakkı kazanan internet haber sitelerine ihlalin giderildiği tarihten itibaren resmi ilan telafisi uygulanacaktır.

#basınilan #kurum #basınilankurumu #resmiilan #reklam #internethaber #haber #site #habersitesi


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Anahtar Kelimeler: bik yeni kurallarını açıkladı
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °