"Depremzedeler için toplanan milyarlarca lira nerede?"

CHP Grup Başkanvekili ve CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Hatay'a gitti

Gündem 16.08.2023 15:41:43 0

CHP Grup Başkanvekili ve CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal liderliğindeki CHP heyeti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla, Hatay'da 6 Şubat depremlerinin neden olduğu yıkımı yerinde görmek ve çadır-konteyner kentlerde yaşayan depremzedelerin sorunlarını dinlemek üzere ziyaret gerçekleştirdi. 

Heyet, depremzedelerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Grup Başkanvekili Köksal, depremzedeler için toplanan yardım paralarının nerede kullanıldığını sorgulayarak "Depremzedeler için toplanan milyarlarca lira nerede?" sorusunu yöneltti.

Kahramanmaraş merkezli depremin etkisi altında kalan Hatay'a yapılan ziyarette, CHP heyeti arasında CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Hatay Milletvekilleri Mehmet Güzelmansur, Servet Mullaoğlu ve Nermin Yıldırım Kara gibi isimler de yer aldı. 

Heyet, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevlendirmesiyle iki gün boyunca bölgede incelemelerde bulunarak, çadır ve konteyner kentlerde yaşayan depremzedelerin sorunlarını dinledi.

Köksal, Hatay'da gerçekleşen ziyaret sonrasında, çadır kentlerde yaşanan ciddi sağlık sorunlarına ve deprem vergilerinin kullanımına dair önemli açıklamalarda bulundu. 

Köksal, Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasına sahip çıkarak Hatay'ın sorunlarını çözmek ve kente destek olmak amacıyla CHP olarak alan ve Meclis'te mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Çadır kentlerde yaşanan sağlık sorunlarına dikkat çeken Köksal, hijyen eksikliği nedeniyle depremzedelerin sağlık problemleriyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. 

Geçim sıkıntısı ve işsizlik gibi zorluklara rağmen temel gıda maddelerine ulaşmanın dahi zor olduğunu vurguladı. 

Köksal, depremzedelerin yemek kuyruklarında saatlerce beklemek zorunda kaldıklarını ve gıda temininde yaşanan sorunların Hatay'da büyük bir kriz yarattığını belirtti.

Deprem vergilerine değinen Köksal, daha önceki depremlerin ardından toplanan bu vergilerin nerede kullanıldığını sorguladı. 

Van Depremi sonrasında dönemin Maliye Bakanı olan Mehmet Şimşek'in deprem vergilerinin duble yollar için kullanıldığını söylediğini hatırlatarak, günümüzde ise deprem vergilerinin nerede harcandığının sorulması gerektiğini ifade etti. 

Köksal, "Körfez turu mu, uçan saraylar mı için kullanıldı?" sorularını yöneltti.

Av. Burcu Köksal, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin ardından geçen 6 ayı hatırlatarak, depremzedeler için toplanan milyarlarca liranın akıbetini sorguladı. 

Köksal, o dönemin Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun canlı yayında 30 milyar TL bağışladığını ifade ettiği anı hatırlattı. 

Toplanan 115 milyar TL'nin nereye gittiğini sorgulayan Köksal, bu konuda verilen önergenin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini belirtti.

Köksal, Meclis kapanmadan önce AKP tarafından sunulan bir kanun teklifine dikkat çekti. Bu teklifin depremin ekonomik kayıplarını telafi için ek Motorlu Taşıtlar Vergisi olduğunu vurgulayan Köksal, aslında bu yolla kamu kaynaklarının harcanmasının vatandaşa yüklendiğini ifade etti. 

Manipüle edilen verilerle kamuoyunun yanıltıldığını öne süren Köksal, saray rejiminin çabalarının, depremzedelerin feryadını duyurmak yerine enkazın altından çıkan gerçeklerle yüzleşmek zorunda olduğunu vurguladı.

Köksal, Hatay'ın hala enkaz altından çıkmaya çalıştığını vurgulayarak, "Hatay'da tahmini 49 milyon ton atık varken, asgari depolama ihtiyacı 1.5 milyon metrekare. 

Ancak ayrıştırılmamış molozlar çadırkent yanına dökülüyor. Deprem sonrası ayrıştırma hatasıyla ilgili yapılan açıklamalar, iktidarın özensizliğini gösteriyor. 

Deprem sonrası oluşan moloz yığınlarının nereye gideceği düşünülmüyordu." dedi. 

Burcu Köksal, AKP'nin seçim vaatlerini bir kez daha tutmadığını belirterek, depremzedelerin geçim sıkıntısı ve sağlık sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kaldığını ifade etti. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın başlattığı yerinde dönüşüm projesi kapsamında verilen desteklerin yetersiz olduğunu vurgulayan Köksal, vaat edilen miktarların gerçek sorunları çözmeye yetmediğini dile getirdi.

Köksal, projenin detaylarını anlatarak 500 bin hibe, 500 bin kredi, 250 bin hibe ve 250 bin kredi gibi desteklerin sağlandığını belirtti. 

Ancak bu miktarların depremzedelerin gerçek ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu ifade eden Köksal, "500 bin sen ver, 500 bin ben vereyim gel el sıkışalım" anlayışının çözüm olmadığını vurguladı.

Burcu Köksal, konteyner kentlerde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, "Hala insanlar kimsesizler mezarında yakınlarını arıyor. 

Depremin ilk anlarında bölgeye yardım ekiplerinin gelmediğini, insanların enkaz altında yakınlarını aramak için çırpındığını gözlerimle gördüm. 

Hatay sokakları, Defne, Samandağ, her yer kargaşa içindeydi. İktidar, enkazdan çıkarılan insanların yakınlarını bile kimseye haber vermeden kimsesizler mezarlığına defnetti. 

Herhangi bir liste, iletişim veya koordinasyon yoktu. Depremde çadır ve kan satanlar ödüllendirilirken, yardımsever insanların dayanışması bile engellenmeye çalışıldı.

Hatay hala sıkıntı içinde. Konteyner kentlerde su, elektrik kesintileri hala çözülmedi. 3 öğün yemek sorunu devam ediyor. 

Her şeyini kaybetmiş insanlar, Hatay'da hala yardım bekliyor." şeklinde konuştu.

Köksal, sözlerine devamında şunları belirtti:

"Hatay, çeşitli inançların bir arada uyum içinde yaşadığı ülkemizin önemli şehirlerinden biridir ve bu şekilde kalacaktır. 

Türk toprakları, tarih boyunca esarete boyun eğmemiştir ve Hatay da esir olmayacaktır. 

Hatay'ın sorunlarını çözmek, kentin eski güzelliklerine kavuşturmak ve hak ettiği değeri kazandırmak için CHP olarak elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz. 

Hem sahada hem de Meclis'te Hatay'ın sesi olmayı sürdüreceğiz."

Burcu Köksal başkanlığındaki heyet, Hatay ziyareti sırasında Hatay Tabip Odası'nı da ziyaret etti.

#Afyonkarahisar #Hatay #Deprem #Yardım #Ziyaret #6Şubat


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °