DSİ Afyonkarahisar'da Tarım ve İmarı Güçlendiriyor

Devlet Su İşleri, Afyonkarahisar'da köklü tarihinden aldığı güçle tarımsal üretimi artırmak, su kaynaklarını etkin bir şekilde yönetmek ve taşkın riskini azaltmak için önemli yatırımlar yapıyor.

Gündem 15.04.2024 11:58:53 0
 DSİ Afyonkarahisar

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, kurumsal altyapısı, deneyimli personeli ve güçlü makine parkıyla, Afyonkarahisar ve ülkenin dört bir yanında vatandaşların refah seviyesini artırmak amacıyla su yapıları inşa ediyor.

İklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, artan sanayileşme ve diğer çevre sorunlarıyla birlikte, suyun yaşam için kritik önemi her geçen gün artıyor. 

DSİ, tamamladığı projelerle içme suyu tesisleri, tarımsal üretimi destekleyen barajlar, göletler ve yeraltı depolama tesisleri gibi su kaynaklarıyla ilgili alanlarda önemli çalışmalar yapıyor. 

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, kurumun köklü geçmişine atıfta bulunarak, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesini temel aldıklarını vurguladı. 

DSİ'nin bugüne kadar tamamladığı projelerle 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirdiğini, 71 milyon dekar arazi sulamaya açtığını ve yaklaşık 2 milyon hektar alanı taşkınlardan koruduğunu belirtti.

Afyonkarahisar'da DSİ'nin yaptığı yatırımlara da değinen Genel Müdür BALTA, son 21 yılda şehirde 95 sulama tesisi inşa ederek 742 bin 626 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtıklarını ifade etti.

Afyonkarahisar'a 43 baraj, 25 gölet ve 3 yeraltı depolama tesisi kazandırdıklarını dile getiren BALTA, toplamda 465 tesis ve 33 milyar 671 milyon TL yatırım gerçekleştirdiklerini belirtti. 

Devam eden 8 baraj inşaatının tamamlanmasıyla 24 bin 970 dekar arazinin daha sulamaya açılacağını söyledi.

Ayrıca, taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 232 taşkın koruma tesisiyle Afyonkarahisar şehir merkezi ve çevresinde 217 yerleşim yerinin ve 331 bin 695 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını ifade eden BALTA, 8 taşkın koruma tesisi inşaatının devam ettiğini belirtti.

Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmalarıyla toprağın daha verimli hale getirildiğini dile getiren BALTA, DSİ'nin gelecekte de Türkiye'nin su ve enerji gücü olmaya devam edeceğini vurguladı.

#DSİ #Afyonkarahisar #Tarım #SuYönetimi #Baraj #Gölet #İklimDeğişikliği #TaşkınKoruma #AraziToplulaştırma


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °
Perşembe 18.4 ° / 8 °