“Eğitim’de şapkadan tavşan çıkartıyoruz”

Gün FM'de yayınlanan Basın Odası programında 2022 PISA araştırması sonuçları değerlendirilerek, Türkiye'nin matematik, fen ve okuma alanlarında aldığı sıralama eleştirildi

Gündem 9.12.2023 15:18:01 0
“Eğitim’de şapkadan tavşan çıkartıyoruz”

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında 2022 PISA araştırmasında Türkiye’nin matematikte 39, fende 34 ve okumada 36. sırada yer alması üzerinden eğitim değerlendirildi.

Gençlerin yüzde 42 si mutsuz

72 ülke ve bölgede, 15 yaşındaki gençlerin okuma, matematik ve fen seviyelerinin değerlendirildiği 2022 PISA araştırmasının açıklandığını söyleyen Gazeteci İsmail Akar, 

“En son değerlendirme 2018 yılında yapılmıştı; son açıklanan 2022 sonuçları Covid-19 sonrası yapılan ilk değerlendirmeyi içeriyor. 

Ekonomik İşbirliği Kalkınma Teşkilatına üye (OECD)  72 ülkeyi içeren 2022 PISA araştırmasında, 2018'e göre Türkiye'nin matematikteki puanı sabit kaldı, okumada 10 azaldı, fende ise 8 arttı. 

PISA araştırmasında 15 yaşındaki gençlerin yüzde 42’si mutlu olmadığını açıkladı. PISA sonuçlarına göre Singapur tüm alanlarda birinci oldu. 

Yine ülkemizde iller arasında sosyo-ekonomik seviyede yapılan araştırmada Afyon 81 il arasında 41’nci sırada. 

İlk beş il İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Antalya. En son sırada yer alan iller Şırnak, Ağrı, Muş, Hakkari ve Van. Bu tablo üzücü. Derinden araştırılması gerekiyor” diye konuştu.

Eğitimde beslenme çok önemli

Uluslar arası Öğrenci Değerlendirme Programında (PISA) ülkemizin yıllardır sınıfta kaldığını söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, 

“Ülkemizin bulunduğu sıralamada beslenmenin etkili olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımız anne karnından itibaren iyi beslenebilmeli. Biz bunu maalesef sağlayamıyoruz. 

Ekonomik şartlar hepimizin malumu. Çocuklarımızın kendi dilimizi bilmemesi, okuduğunu anlamada zorluk yaşaması çok üzücü. Kalıcı bir eğitim sistemi kuramadık. 

Her gelen bakan yeni bir sistem deniyor. Çocuklarımıza hedef koymalıyız ve bu hedefe ulaşabilmeleri için tüm şartları oluşturmalıyız. 

Kırsalda uygulanan taşımalı eğitimin başarı getirmediği açık. Bunda ısrar edilmemesi lazım. Taşımalı eğitim özellikle kış şartlarında oldukça sıkıntılı. 

Üniversitelerimiz ilk 100’e giremiyor, sadece ilk 500 arasında yer alıyor. Bunların nedenleri iyi irdelenmeli” dedi.

Köylerde sosyal yaşam bitmiş

PISA’daki derecemizin sürekli eğitim sisteminin değiştirilmesinden kaynaklandığına işaret eden Gazeteci Ertuğrul Sevim, “ 21 yılda 9 bakan değişti.Ortalama bakın ömrü 2 yıl 3 ay.

Bu kadar imkan içerisinde başarısızlık olması eğitime gereken önemin verilmemesinden kaynaklanıyor. Siyasi iktidarda eğitimle ilgili yeterli çaba yok. Bu konunun dert edilmesi lazım. 

Gençler bugün Türkiye’de yaşamak istemiyor. Ülkemizde her şey algı üzerinden yürüyor. Bir konuda iyiyiz deniyor ve buna inanılması isteniyor. Başarı yok ama illüzyon var. 

Afyon’da başarılı öğrencilerimiz var ama totalde net bir başarı görünmüyor. Bir iki örnek ele alınarak algı yapılıyor. İllüzyon sanatı zordur. Adeta şapkadan tavşan çıkarılıyor. 

İlimizde kırsal nüfus fazla. Taşımalı eğitimin bu şartlarda bitirilmesi zor görünüyor. Köylerde nüfus azalıyor ve sosyal yaşam bitmiş durumda. 

Nüfus kaybeden yerde sosyal yaşam kalmaz. Buradaki öğrenci de başarılı olamaz” diye konuştu.

Programın son bölümünde yerel seçimlere yaklaşırken son durum değerlendirildi. 

#PISA #Eğitim #Türkiye #ÖğrenciBaşarısı #SosyoEkonomikDurum #AlgıYönetimi


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °
Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °