"En düşük memur maaşı en az 30 bin lira olmalı"

"En düşük memur maaşı en az 30 bin lira olmalı"

Gündem 21.06.2023 13:53:27 0

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Afyonkarahisar İl Başkanı ve Eğitim İş Şube Başkanı Cengiz Öztürk, bir basın açıklaması yaparak kamu emekçilerinin maaş zamlarının belirlenmesine dikkat çekti.

Öztürk, milyonlarca emekçinin içine düştüğü ağır enflasyon ortamı nedeniyle alım güçlerinin günden güne eridiğini ve insanca yaşamalarını sağlayacak bir oranda artış beklediklerini ifade etti.

Açıklamasında, Ocak 2023 döneminde memur zammının yüzde 8 olarak belirlendiğini ve Temmuz 2023 döneminde ise toplu sözleşme zammının yüzde 6 olduğunu hatırlatan Öztürk, bu rakamlara refah payının dahil olmadığını belirtti. 

Haziran ayı enflasyon açıklamasından sonra zam tutarlarının netleşeceğini ancak seçim öncesinde verilen "en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağı" vaadinin hala akıllarda olduğunu dile getirdi.

Öztürk, gelinen noktada verilen tüm sözlerin, koşulların daha da kötüleştiği ve iyileştirilmesi gerektiği hesaba katılarak yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Birleşik Kamu-İş olarak altını çizdikleri bazı noktaları şu şekilde sıraladı:

4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 32 bin lira olduğunu belirten güncel araştırmaları göz önünde bulundurarak, en düşük memur maaşının en az 30 bin lira olarak belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Memur maaşının yoksulluk sınırının altında kalmaması ve kamu emekçilerinin derin yoksulluğa sürüklenmemesi gerektiğini vurguladı.

Enflasyon oranının ücret zammından kira artış oranlarına kadar birçok hayati konuyu belirlediğini söyleyerek, enflasyon ölçme işlemlerinin TÜİK tarafından şeffaf bir şekilde, bilimsel yöntemlerle gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Belirlenen gerçek enflasyon oranlarının kamu emekçilerinin ücretine yansıtılması ve halkın enflasyona ezdirilmemesi gerektiğini belirtti.

Kamudaki çalışma yaşamında memur ve işçi arasında gelir adaletsizliği bulunduğunu ve bu durumun işyeri hiyerarşisine ve çalışma barışına zarar verdiğini dile getirdi. 

Kamudaki işçi ve memurun insani şartlarda yaşayabileceği ücretlere kavuşması ve ücret dağılımının matematiğe uygun bir şekilde dengelenmesi gerektiğini ifade etti.

Öztürk, Birleşik Kamu-İş olarak kamu emekçilerinin geçim sıkıntısı ve diğer sorunlarının takipçisi olacaklarını ve kamu emekçilerinin fedakarca verdikleri emeğin tam karşılığını alabilmeleri için mücadele edeceklerini vurguladı.

Beyaz Belge Haber'den Büşra İstek'in Haberi


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Anahtar Kelimeler: "en düşük memur maaşı en az 30 bin lira olmalı"
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °