Eroğlu: "Türk Milletinin İstiklal Azmi Işık Tutuyor"

Büyük Taarruz'un 101. yıl dönümü vesilesiyle, Önceki Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi olan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu anlamlı zaferi değerlendirdi

Gündem 25.08.2023 17:08:33 0
Eroğlu:

Büyük Taarruz'un 101. yıl dönümü vesilesiyle, Önceki Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi olan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu anlamlı zaferi değerlendirdi.

Eroğlu, Türk milletinin destansı mücadelesiyle elde edilen İstiklal Harbi zaferinin, bugünün ve yarının aydınlık Türkiye hedeflerine ışık tuttuğunu vurguladı.

Eroğlu, Türk milletinin destan dolu tarihinde Ağustos ayının, zaferlerle anıldığını vurguladı. 

Afyonkarahisar'ın, tarihin önemli anlarına tanıklık ettiğini dile getiren Eroğlu, Batılıların hilelerine karşı Türk milletinin direnişini örnek gösterdi. 

Milletimizin her daim güçlü ve kararlı olduğunu sözlerine ekledi.

Eroğlu Şuhut İlçesinin önemini şu şekilde, "Afyonkarahisarlı milli şairimiz Osman Atilla’nın, “Şuhut Kurtuluşumuzun Karargâhıdır.” sözü, Şuhut'un İstiklal Harbi'ndeki rolünü açıkça ifade eder.

İstiklal Harbi denildiğinde akla gelen ilk yer, zaferin kazanıldığı topraklar olan memleketimiz Afyonkarahisar’dır. İzmir’in işgali sonrasında, Afyonkarahisar'da ilk protesto bildirisi yayınlayan yer Şuhut oldu. 

Hoca-zade Mustafa Efendi ve Şuhut ileri gelenlerinin imzasını taşıyan mektupla, İzmir işgali protesto edildi.

Anadolu toprakları Yunan, İngiliz, Fransız ve İtalyan birlikleri tarafından işgal edildi. Afyonkarahisar ve kazaları da işgale uğradı. Ancak Şuhut, konumu ve ulaşım zorluğu nedeniyle işgal görmedi. Yunan birlikleri Şuhut'u işgal etmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. İşgal görmeyen Şuhut, Türk Ordusu için üs bölgesi oldu.

Sakarya zaferinden sonra, M. Kemal Atatürk ve silah arkadaşları karargâhı Şuhut’a taşıdı. Büyük Taarruz Karargâhı (Atatürk Evi), muharebenin planlarının hazırlandığı yer oldu.

Hacı Veli’nin konağı, Büyük Taarruz Karargâhı olarak belirlendi. Mustafa Kemal ve silah arkadaşları burada planlarını yaptı. 25 Ağustos'ta, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne "Düşmana Büyük Taarruz, 26 Ağustos günü başlayacaktır" telgrafını çekti.

Bu nedenle Büyük Taarruz Karargâhı, Başkomutan Tarihi Milli Parkı'na dahil edildi. Restorasyonu yapılan yapı Şuhut Keşkek Evi'ne dönüştürüldü. Şuhutlu vatandaşlar, Şanlı Ordumuz için keşkek hazırlayarak ikram etti.

Büyük Taarruz Karargâhı, Şuhut'un kahramanlık dolu tarihine tanıklık eder. Bakanlığım döneminde restore edilen yapı, tarihi geleneği yaşatmak amacıyla Şuhut Keşkek Evi projesiyle yeniden hayat buldu." açıkladı.

Önceki Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi olan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 

"Şuhut’un planlarına sadık kalarak, Şanlı Ordumuz 25 Ağustos gecesi Şuhut'tan Kocatepe'ye yürüdü. Bu 19 kilometrelik yol, Türk milletinin istiklal mücadelesindeki zaferin simgesi olan bir rotadır.

Her yıl binlerce vatandaşımız, tıpkı 101 yıl önce Şanlı Ordumuzun yaptığı gibi bu yolda yürüyor. 

101 yıl önce atalarımızın ve kahraman ordumuzun Şuhut'tan Kocatepe'ye yürüdüğü ruhla, bu Aziz Millet ve Türkiye Cumhuriyeti'nin her bireyi, mukaddes vatanları için çalışmaya ve gerektiğinde canlarını vermeye hazır.

Şanlı Ordumuz, 26 Ağustos sabahı ezanın okunmasıyla birlikte Büyük Taarruz'u başlattı. 26 Ağustos'ta, Büyük Kaleciktepe’den Çiğiltepe’ye kadar olan 15 km’lik bölgeyi düşmandan kurtardı." dedi.

Önceki Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 27 Ağustos'un Afyonkarahisar'ın düşman işgalinden kurtuluşunu anlattı. 

26 Ağustos'ta kazanılan zaferin ardından, ordumuz 27 Ağustos'ta yoğun çaba sonucu Afyonkarahisar'ı düşman işgalinden kurtardı. 

Afyonkarahisar'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılını kutluyoruz.

Başkomutanlık Karargâhı ile Batı Cephesi Komutanlığı Karargâhı Afyonkarahisar'a taşındı ve bu karargâh şu anki Zafer Müzesi olarak hizmet veriyor.

28 ve 29 Ağustos'ta başarılı müdahaleler gerçekleşti, ardından 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da zafer kazanıldı. Yunan birliklerinin yarısı imha veya esir edildi, kalanlar üç grup halinde geri çekildi.

Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa ve İsmet Paşa, Türk ordusunun büyük kısmının İzmir istikametine yönelerek Yunan ordusunun kalan kısmını imha etme kararı aldı.

Mustafa Kemal Paşa'nın "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" emriyle başlayan takip harekâtı sonucunda, 1 Eylül 1922'de Türk ordusu Yunan ordusunu takip etmeye başladı. 

Yunan ordusu Başkomutanı General Nikolaos Trikupis ve 6.000 askeri, 2 Eylül'de Uşak'ta esir düştü.

Türk ordusu, sadece 15 günde 450 kilometre kat ederek 9 Eylül 1922 sabahı İzmir'e giriş yaptı. Böylece, düşman 9 Eylül 1922'de İzmir'de denize döküldü.

#Afyonkarahisar #Şuhut #Zafer #Kutlama 


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °