Faiz kararında beklentilerin üzerinde artış

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı

Ekonomi 24.11.2023 09:18:00 0
Faiz kararında beklentilerin üzerinde artış

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı. 

Beklentiler, 250 baz puanlık bir artış olacağı yönündeydi ancak Kurul, enflasyonla mücadelede daha güçlü bir duruş sergilemek amacıyla daha büyük bir sıkılaştırmaya gitti.

Kurul'un Başkanı Hafize Gaye Erkan yönetimindeki toplantıda alınan kararın ardından yapılan açıklamada, 

"Ekim ayında bir miktar gerileyen manşet enflasyon, son Enflasyon Raporu'nda belirtilen görünümle uyumlu seyretmektedir. 

Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını sürdürmektedir" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin başladığına işaret etmektedir. 

Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendirmektedir" ifadelerine yer verildi.

Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını belirtirken, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerdeki artış, cari işlemler hesabındaki denge, ve Türk lirası varlıklara talebin artışı gibi faktörlerin ekonomik istikrarı desteklediği vurgulandı.

Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlemlendiği kaydedilirken, Merkez Bankası'nın aldığı bu kararın dezenflasyon hedefine ulaşmada kritik bir rol oynayacağı öne çıktı.

#MerkezBankası #FaizArtışı #Enflasyon #Ekonomi #ParaPolitikası


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °
Perşembe 18.4 ° / 8 °