"Fethibey Beldesinde Üreticiler Tarlalarını Boş Bırakıyor: Biber Fiyatları Krize Yol Açtı"

CHP Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Büşra Dişçioğlu, Fethibey Beldesi'ndeki üreticilerin yaşadığı biber fiyatı krizine dikkat çekti

Gündem 19.10.2023 09:35:02 0

Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Büşra Dişçioğlu, beldede biber üreticilerinin karşı karşıya kaldığı mali sorunları dile getirerek, üreticilerin yaşadığı zorlukları yerinde inceledi.

“Fethibey Beldesi, Türkiye'deki biber pazarında önemli bir konuma sahip olmasına rağmen, 2022 yılında 10-16 TL arasında seyreden biber fiyatları, bu yıl önemli girdilerin (mazot, gübre, ilaç, tohum, fide, işçilik vb.) %100'ü aşan artışa rağmen daha düşük rakamlarda seyrediyor.” diyen 

Dişçioğlu, beldedeki üreticilerin yaşadığı sıkıntıları şu şekilde dile getiriyor: "Afyonkarahisar ili Fethibey Beldesi'nde, biber fiyatlarındaki dengesizlik üreticileri çileden çıkartmış durumda. 

Sezon boyunca maliyetini ancak karşılayabilen üreticiler, şu anda tarlalarda ürün bulunmasına karşın; verilen fiyatların düşüklüğü ve yeterli alıcının olmaması nedeniyle, tarlalara koyun salarak biberleri hayvanlara yedirdiklerini, toplamaktan vazgeçtiklerini belirttiler."

Sözleşmeli biber ekimi yaptıran firmaların "kotamız doldu, ihracat yapamıyoruz" gibi nedenlerle çok düşük fiyatlar teklif etmesi, verilen fiyatların maliyeti dahi karşılamaması sonucunda üreticilerin borçlarını ödeyemediğini ifade eden Dişçioğlu, aracıların üreticilerden daha fazla kazandığını ve alıcıların nakliye fiyatlarını öne sürerek düşük fiyatlar sunduğunu aktardı.

Üreticiler, gelecek yıllarda ekim alanlarının azalacağı ve bu durumun Fethibey'de üretilen diğer ürünlere de yansıyacağı endişesini taşıyor. 

Ürettikleri biberin büyük bir bölümünün ihraç edildiğini ifade eden üreticiler, ellerinde tonlarca biber kaldığını ve hiç satış yapamadıklarını dile getiriyorlar. 

İhracatın açılması halinde ellerinde kalan biberi satabileceklerini belirten üreticiler, mevcut desteklerin yetersiz olduğunu ve ilgili birimlerin sorunları çözme konusundaki taleplerini dile getiriyorlar.

Büşra Dişçioğlu, Fethibey Beldesi'nde yaşanan bu ekonomik krizin üreticilerin ve bölge ekonomisinin geleceği üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını vurguluyor ve yetkililere seslendi. 

Biber üreticilerinin sorunlarına çözüm bulunması ve destek verilmesi gerektiğini belirten Dişçioğlu, bu konunun dikkate alınmasını talep etti.

#Afyonkarahisar #Afyon #Haber #Fethibey #Üretici #Biber #Çiftçi


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °