Köksal: "Vatandaşı Düşünüyorsanız, Enflasyonu Düşürün; Fiyat Artışlarına Engel Olun"

CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, asgari ücret zammında enflasyonun düşük belirlenmesinin vatandaşa yük getireceğini belirterek, "Vatandaşı düşünüyorsanız, enflasyonu düşürün; fiyat artışlarına engel olun" dedi

Gündem 30.11.2023 17:29:33 0
Köksal:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirerek yine vatandaşın sesi oldu. 

ASGARİ ÜCRETE TEK ZAM YAPACAĞIM DEMEK, ÜCRET ARTIŞLARINI TUTUP FİYAT ARTIŞLARINI SERBEST BIRAKACAĞIM DEMEKTİR

Yüksek enflasyonun tüm faturasının yine vatandaşa kesildiğini kaydeden CHP Grup Başkanvekili Köksal, 

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu yaklaşık 11 milyon 200 bin çalışanı ve bunların ailelerini ilgilendiren asgari ücreti belirlemek için yarın toplanacak.

İktidardan asgari ücretle ilgili iki önemli açıklama geldi. Birincisi, asgari ücreti gerçekleşen değil hedef enflasyonu esas alarak belirleyeceğiz ve ikincisi de yılın tümü için tek zaman yapacağız. 

İktidar OVP’de 2024 yılı için enflasyon tahminini yüzde 33 olarak açıklamıştı. Merkez Bankası ise bu oranı yüzde 36 olarak tahmin ediyor. Gerçekleşme ise en az bir katı olacak.

Bu iki oran da yılın ikinci altıncı ayında enflasyonu bile karşılamayacak düzeyde. Bu iki yaklaşım yüksek enflasyonun tüm faturasının yine vatandaşa, ücretlilere kesileceğini bize göstermekte. 

Daha komisyon toplanmadan zam oranına, zammın yılda bir defa yapılacağına iktidar tek taraflı olarak karar verecekse Asgari Ücret Tespit Komisyonu diye bir komisyon ne için toplanıyor? 

Bu yüksek enflasyon ortamında asgari ücrete tek zam yapacağım demek, ücret artışlarını tutup fiyat artışlarını serbest bırakacağım demektir. 

Vatandaşı düşünüyorsanız, enflasyonu düşürün; fiyat artışlarına engel olun.” ifadelerini kullandı. 

ERDOĞAN MHP'Yİ ARTIK SIRTINDA YÜK OLARAK GÖRÜYOR

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın MHP'yi artık sırtında yük olarak gördüğünü kaydeden Köksal, "50 artı 1 konusuna gelince Erdoğan, MHP’yi artık sırtında bir yük olarak görüyor. 

Yüzde 10 oyuyla, bürokrasiye bu kadar hakim olmasından son derece rahatsız. MHP’nin isteklerini artık yerine getirmek istemiyor ama bir yandan da ömür boyu Cumhurbaşkanı olarak kalmak istiyor.

Bunu da MHP’siz bir formülle arıyor. Onun için ortaya attığı bir düşünceydi bu." diye konuştu.

TORBA YASA SİNEKTEN YAĞ ÇIKARMAYA YÖNELİK BİR TORBA YASADIR

2024 bütçesinin önümüzdeki haftalarda Meclis Genel Kurulu'nda görüşüleceğini dile getiren Burcu Köksal, “Bakanlıkların bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. 

Bakanların sunumlarında toz pembe olarak anlattıkları her şeyi tek tek inceleyerek, komisyondaki bütün o bütçede olan yanlışları, usulsüzlükleri tek tek dile getirdik. 

İşçinin, öğrencinin, emeklinin, esnafın, iş insanının, çiftçinin, sağlıkçının, kadının, gencin, gazetecinin, gazi ve şehitlerin, herkesin hakkını alabilmesi için elimizden gelen mücadeleyi gösterdik. 

Ancak iktidar temsilcileri kurdukları kara düzen bozulmasın diye ellerinden geleni ardına koymamaya devam ediyorlar. Halkın geçim mücadelesi, adalet mücadelesi için Meclis'teki sesi olmaya devam edeceğiz. 

Bütçeden önce önümüze getirilen bir torba yasa daha var, komisyon görüşmeleri hala devam ediyor. Peki, neler var bu torba yasada? 

80 maddelik bir torba yasa; harçlar ve vergilerde fahiş artış var, adrese teslim vergi düzenlemeleri var ki bu AKP iktidarı döneminde sıkça yaşanan bir işlem vergi istisnaların da süre uzatımı var ama maalesef beklediğimiz ve her kesimin beklediği ücretlerdeki vergilendirme, vergi dilimlerinin düzeltilmesi yok, vergi yükünü asıl sırtlayan ücretliler bu torba yasada ne yazık ki yok. 

Bu torba yasa, sinekten yağ çıkarmaya yönelik bir torba yasadır. Biz bu 80 maddenin 9'u ile ilgili daha önce Cumhuriyet Halk Partisi olarak Anayasa Mahkemesi'ne gitmiştik. 

Eğer bu 9'u ile ilgili muhalefeti dinlemiş olsalardı, bugün Meclis'e ek mesaiyi yaptırmayacaklardı bu 9 maddeyle ilgili ama her zamanki gibi AKP bildiğini okudu ve bildiği şekilde yasayı çıkarttı. 

Şimdi o 9 madde de bu 80 maddelik torba yasanın içerisinde önümüze getirildi.” dedi.

VERGİ YÜKÜ BİNDİRİLEN HALK ENFLASYONLA EZİLİRKEN, 5'Lİ ÇETEYE, YANDAŞLARA, İHALE ZENGİNLERİNE KDV KIYAĞI VAR

Köksal konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Peki, neler var bu torba yasada? Mesela 34'üncü madde; her gün sırtına vergi yükü bindirilen halk enflasyonla ezilirken, beşli çeteye, yandaşlara ihale, zenginlere KDV kıyağı var. 

Evet yanlış duymadınız, onlara tamamen bir KDV kıyağı getiriliyor. Yap-işlet-devret modeli ile ihaleleri alan firmaların hizmet sürecindeki alımlarında KDV muafiyeti uzatılıyor. 

Yani geçmediğimiz köprünün, binmediğimiz uçağın, tedavi olmadığımız hastanenin, açılacak denilip yılan hikayesine dönen demiryollarının ve daha nice birçok şeyin parası vatandaşın cebinden vergilerle alınırken, kamu zarar ettirilerek, 

hatta kamunun zararı hiç önemsemeden birileri zengin olsun diye bu işler için diretilirken, bu işlerin ihalesini alıp yapımını üstlenen firmalar yatırım döneminde KDV vergisi ödememeye 2028 yılına kadar devam edecek. 

İşte beceriksizliğin bedeli yine vatandaşın sırtına vergi olarak yüklenecek, bu para vatandaşın cebinden çıkacak. Bitmiyor, bununla da sınırlı kalmıyor; huzur hakkı adı altında AKP'li yöneticilerin kamu kurumlarından aldıkları üçer beşer maaşın alınmasını sağlayan bu huzur hakkı uygulaması da Cumhurbaşkanlığı tarafından el atılıyor. 

Torba yasanın 70'inci maddesinde deniliyor ki: "Kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde yer alan yönetim kurulu ile denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyelikleri ile komisyon, 

heyet, komite ve benzeri organlarda görev alanlara ayda dördü geçmemek üzere her bir toplantı için 9000 gösterge rakamına kadar Cumhurbaşkanınca belirlenecek gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda tespit edilecek tutarda, 

damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmak sızın huzur hakkı ödenebilir" diyor. 

Bu ülkede 1 milyonu aşkın öğretmen atama beklerken, gençlerimiz işsizlikle kıvranırken, artık iş aramaktan umudunu kesip başka ülkelere gidip orada ekmeğini aramaya çalışırken, 

Cumhuriyet tarihinin rekor işsizliğiyle karşı karşıya kalırken, AKP yandaşlarına 3-5 yerden huzur hakkı veriyor ve bunu da damga vergisi veya herhangi bir vergi kesinti olmaksızın 

"Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir bu huzur hakkı" diyor. Yani yandaşı zengin et ama vatandaş ne yaparsa yapsın, milyonlar işsizlikle kırılsın ama öbür tarafta birileri 3-5 yerden maaş alarak servetine servet katsın.” 

#CHP #AsgariÜcret #Enflasyon #BurcuKöksal #TorbaYasa #Vatandaş #Ekonomi #TBMM #Zam #YüksekEnflasyon


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Cumartesi 24.7 ° / 6.9 °
Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °