Meclis'te bu hafta 12. Kalkınma Planı ve Kentsel Dönüşüm Kanunu görüşülecek

Haftalık çalışmasına 30 Ekim Pazartesi günü (bugün) itibariyle başlayacak olan TBMM Genel Kurulu'nda aynı gün 12. Kalkınma Planı'nın görüşülmesi planlanıyor

Gündem 30.10.2023 08:48:18 0
Meclis

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 30 Ekim Pazartesi gününden itibaren önemli bir gündemle toplanıyor. 

Haftanın ilk gününden itibaren, 12. Kalkınma Planı ve kentsel dönüşüme yönelik kanun teklifinin görüşmelerine başlanması planlanıyor.

TBMM'nin resmi internet sitesinde yer alan meclisin haftalık programına göre, Genel Kurul'da bu hafta, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi ve kentsel dönüşümle ilgili önemli bir kanun teklifi ele alınacak. 

Bu teklif, "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" olarak adlandırılıyor.

Kanun teklifi, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, bu depremlerin ve sonrasında meydana gelen depremlerin etkisiyle oluşan hasarlarla bağlantılı olması kaydıyla, 

hak sahipliğine ilişkin işlemler hariç olmak üzere hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında yeni usuller getiriyor. Düzenleme, yargı süreçlerinin hızlandırılması amacını taşıyor.

Kanun teklifine göre, riskli yapıların yıktırılması için maliklere tek seferde 90 günden fazla olmamak üzere süre verilecek ve yapıların tahliyesinin engellenmesi durumunda kolluk kuvveti marifetiyle tahliye yapılacak. 

Ayrıca, kentsel dönüşüm, maliklerin salt çoğunluğu ile aldığı karara istinaden yapılabilir hale gelecek.

Aynı zamanda, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da çalışmalar devam ediyor. 

Bu hafta, 2024 bütçesinin görüşmelerine devam edilecek. Komisyonda, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bütçeleri ele alınacak.

Hafta boyunca TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu da toplanacak.

Salı ve çarşamba günleri Meclis'te grupları bulunan siyasi partilerin grup toplantıları düzenlenecek.

#TBMM #KalkınmaPlanı #KentselDönüşüm #KanunTeklifi #BütçeGörüşmeleri


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °