Merkez Bankası Başkanı Erkan: "2024 Fiyat İstikrarı ve Dezenflasyon Yılı Olacak" dedi

Merkez Bankası Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerinin 2024 yılında belirgin şekilde görüleceğini ve bu yılın dezenflasyon dönemi olarak tanımlandığını açıkladı

Gündem 4.10.2023 10:16:17 0
Merkez Bankası Başkanı Erkan:

Merkez Bankası Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'na bir sunum yaparak ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Erkan, fiyat istikrarının temel amaçlarından biri olduğunu ve bu hedef doğrultusunda kararlı bir şekilde çalıştıklarını vurguladı.

Parasal Sıkılaştırma ve Dezenflasyon Hedefi

Erkan, parasal sıkılaştırma politikasını makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile birlikte uyguladıklarını belirterek, bu politikanın hem parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmeyi hem de makro finansal istikrarı pekiştirmeyi amaçladığını söyledi. 

Ayrıca, rezerv birikiminin döviz kuru istikrarını desteklediğine dikkat çekti.

Para Politikasının Dezenflasyona Katkısı

Erkan, politika faizinde gerçekleştirilen kademeli ve kararlı artışların yanı sıra makro ihtiyati çerçevedeki sadeleşme adımlarının piyasa mekanizmasının yeniden tesisi sağladığını ifade etti. 

Ayrıca, kur korumalı mevduat bakiyesinin azaldığını ve rezervlerde artış yaşandığını belirtti. 

Bu durumun TL'ye geçiş stratejisinin başarılı bir şekilde ilerlediğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

2024 Yılının Dezenflasyon Dönemi

Erkan, parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerinin 2024 yılında belirgin bir şekilde görülmeye başlanacağını vurgulayarak, bu yılın dezenflasyon dönemi olarak tanımladı. 

Fiyat istikrarını tesis etme konusundaki kararlılıklarını yineledi.

Başkan Erkan, ekibinin toplumsal refaha maksimum katkı sağlamak için özverili bir şekilde gece-gündüz çalıştığını ve fiyat istikrarını sağlama konusundaki kararlılıklarını sürdürdüklerini belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan'ın TBMM'de gerçekleştirdiği bütçe sunumunun detaylarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

#merkezbankası #piyasa #dezenflasyon #2024


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °