Vertigo Şikayetleri Neden Artıyor?

Nöroloji bölümü uzmanı Dr. İlker Bebek, son yaşanan depremlerin ardından acil servislere en sık başvurulan sorunlardan birinin vertigo şikayetleri olduğunu belirtti.

Gündem 6.06.2023 15:40:32 0
Vertigo Şikayetleri Neden Artıyor?

Nöroloji bölümü uzmanı Dr. İlker Bebek, son yaşanan depremlerin ardından acil servislere en sık başvurulan sorunlardan birinin vertigo şikayetleri olduğunu belirtti.

Depremin neden olduğu uyku düzensizliği ve stres bozukluklarının vertigo ataklarını tetiklediğine dikkat çeken Dr. Bebek, bu durumun Afyon'da da benzer bir şekilde gözlendiğini ifade etti.

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen depremlerin ardından deprem bölgesindeki hastanelere başvuran hastalar arasında psikojen ve anksiyeteye bağlı olarak vertigo şikayetlerinde bir artış yaşandığı gözlendi. Konya Kızılay Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. İlker Bebek, vertigo hakkında açıklamalarda bulundu.

Dr. Bebek, "Deprem sonrasında psikojen ve anksiyeteye bağlı olarak vertigo hastalarının sayısı oldukça arttı. Bu nedenle, psikojen hastalıklar ve anksiyete tedavilerini diğer vertigo tedavileriyle birlikte tercih ediyoruz. Hastalar, dururken hareket ediyormuş hissi, çevrenin dönmesi hissi veya yer kaymasını hissetme gibi farklı şikayetlerle acil servislere başvuruyor" dedi. 

Vertigonun yaşam kalitesini düşüren önemli bir sorun olduğunu belirten Dr. Bebek, 

"Dünya nüfusunun yaklaşık %10'unu etkileyen bu hastalıktan kadınlar, erkeklere göre daha fazla etkilenmektedir. Vertigo genellikle beyindeki kan dolaşımının yetersiz olduğu durumlarda ortaya çıkan baş dönmesi (santral vertigo) ve kulaktaki denge merkezinin etkilendiği durumlarda dengenin bozulması (periferik vertigo) olarak iki şekilde sınıflandırılır. 

Bunun yanı sıra, kalp ve damar hastalıkları, metabolik hastalıklar da nedenler arasında yer alır. İnme, migren, beyin tümörleri gibi beyinle ilgili nedenlerin yanı sıra, iyi huylu pozisyonel baş dönmesi (benign pozisyonel vertigo) ve iç kulaktaki aşırı basınç (Meniere) gibi durumlar da vertigonun nedenleri arasındadır" diye konuştu.

Vertigo Tedavisinde İlaçsız Yöntemler de Mümkün

Dr. Bebek, vertigo nedeninin araştırılması ve patolojinin belirlenmesi için çok yönlü bir yaklaşım ve detaylı tetkikler gerektiğini vurgulayarak, 

"İyi huylu pozisyonel baş dönmesi, en sık görülen vertigo nedenidir. İç kulaktan beyne sinyal taşıyan denge sinirinin iltihaplanması sonucu oluşan iç kulak enfeksiyonu (vestibüler nörit) ve iç kulaktaki su basıncının artmasıyla (Meniere) ortaya çıkan kulak kaynaklı vertigo durumları da mevcuttur. 

İyi huylu pozisyonel baş dönmesi tanısı konulan hastalara bazı manevralar uygulanarak baş dönmesi tedavisi gerçekleştirilir ve genellikle ilaç kullanmadan tamamen iyileşmeleri sağlanır" şeklinde açıklama yaptı.

Sağlıklı Beslenme Önemli Rol Oynuyor

Uyku düzensizliği, başa alınan darbeler ve stres bozukluklarının yanı sıra vertigo nedenlerinin sağlıklı beslenmeyle de ilişkili olduğunu belirten Dr. Bebek, 

"Büyük deprem felaketi sonrasında hastanelere vertigo şikayetleriyle başvuranların sayısında belirgin bir artış gözlendi. Bu hastaların bazıları daha önceden vertigo atağı geçirmiş olanlardan oluşurken, çoğunluğu depreme bağlı anksiyete, stres bozukluğu ve kaygılı ruh hali yaşayan hastalardır. 

Bu tür hastalara nörolojik ve KBB muayeneleri yapılarak müdahale gerekip gerekmediği incelenir. Sağlıklı beslenme çok önemlidir. Bol su içmek, çay, kahve, sigara ve tuz tüketiminin azaltılması, vertigo hastalıkları için önemli öneriler arasındadır. 

Stres seviyesini düşüren öneriler sunarak, gerektiğinde ilaç tedavisi de öneriyoruz" şeklinde konuştu.

Beyaz Belge Haber


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Anahtar Kelimeler: vertigo şikayetleri neden artıyor?
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °