"Yerel seçimde muhalefette ses yok"

Gün FM'de yayınlanan Basın Odası programında ekonomi, siyaset ve yerel seçimler ele alındı. Gazeteciler, asgari ücret beklentilerini, seçim öncesi siyasi gelişmeleri ve ülkenin ekonomik durumunu değerlendirdi

Siyaset 25.11.2023 15:18:00 0

Gün FM’de yayınlanan Basın Odasında ekonomi, siyaset ve yerel seçimler ele alındı. 

Asgari ücret yüzde 50/60 zam olacak

Gazeteci İsmail Akar, “Vergi mükellefi olan  ve çiftçilik kayıt sistemine dahil olan, çalışan emekliler, Cumhuriyetin yüzüncü yılı nedeniyle verilen 5 bin Liralık ikramiyeyi alamamıştı. 

Bir hatadan dönüldü ve şimdi çalışan emekliler de bu ikramiyeyi alabilecekler. Aralık ayında yeni asgari ücret ve en düşük emekli maaşı belli olacak. 

Şu an asgari ücret 11 bin 400 Lira, en düşük emekli maaşı ise 7 bin 500 Lira. Benim tahminim yeni dönemde asgari ücrete yüzde 50, 60’a yakın zam gelecek ve 16 bin ile 16 bin 500 Lira aralığında olabilir. 

En düşük emekli maaşı ise 10 bin 500 ile 11 bin Lira arasında açıklanabilir. Asgari ücrete önümüzdeki yıl bir kez zam yapılacağı açıklandı. Bir yandan da yerel seçimler yaklaşıyor. 

Afyonkarahisar merkez belediye başkan aday adayı olarak Ak Parti’den 6 isim açıklandı. Yine ilçe ve beldeler için de aday adayları var. Ancak diğer partilerden aday adaylığı için ses yok. 

Tüm bunlar olurken kamuoyunda sürekli muhalefette problemler varken, iktidarda herhangi bir sorun yok imajı hakim. Muhalefet kaynıyor tamam ama iktidar da huzurlu değil. 

Ekonominin durumu hepimizin malumu” diye konuştu.

Seçim öncesi emekliye bir ikramiye daha gelebilir

Yeni açıklanacak asgari ücret ve emekli maaşı oranlarının bir önemi olmadığını kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Eskiden de böyleydi. Hep birileri ekonominin kahramanı olarak ilan edilir ve bu kişinin ekonomiyi kurtaracağı beklenirdi. 

Sanırım bu durum bizim gibi ülkeler has bir durum. Günümüzde de aynı şeyi yaşıyoruz. Mehmet Şimşek ekonominin başına getirildi. Şimdi ekonomiyi düzeltmesi bekleniyor. 

Bence bizler sistemin zorunu çekiyoruz. Tüm siyasilerin bir araya gelip sıkıntıları çözmesi gerek. Emekli maaşına yüzde 250 zam gelse ne olacak? Hayat aynı biçimde pahalanmaya devam edecek. 

Bu açıklanan oranlar günü kurtarma faaliyeti. Ben asgari ücrete gelecek zammın yüzde 60’lara yaklaşacağını düşünüyorum. Önümüzde seçim var. 

Hatta seçim öncesi emeklilere bir ikramiye daha gelebilir. Meseleyi kökten çözecek bir anlayış lazım” dedi.

İmamoğlu’na karşı aday bulamadılar

Gündemi algı siyasetinin belirlediğine değinen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Algı siyaseti sayesinde ekonomideki sıkıntının sorumlusu Mehmet Şimşek olarak görülüyor. 

Hazinenin durumu ortada. Başka yapacak ne var? Sıkılaştırma, faizi yükseltme giderleri azaltmadan başka ne yapılabilir? Bunların da hemen sonuç vermesi zor. 

Bir sorun varsa görev başındaki kişiler sorumludur diye görmemek lazım. Ülkenin başına kim gelirse yapacağı şeyler belli. Asgari ücret artınca kaç işletme ayakta kalabilecek? 

Bu artış özel sektörü sıkıntıya düşürür. Merdiven altı çalışan sayısını arttırır. Gerçek gündem yerine sürekli başka konuları tartışıyoruz. Emeklilere verilen ikramiye meselesi de böyle. 

Racon siyaseti yapılıyor. Sanki çalışan emeklilere ikramiye verilmediğini görev başındakiler bilmiyor. Muhalefette İYİ Parti de olanları görüyoruz. CHP toparlanıyor. 

Bakın İmamoğlu karşısında Erdoğan iki kez kaybetti. Son seçimde Kılıçdaroğlu’na kaybetti. Şimdi Ak Parti İstanbul’a aday bulamıyor” diye konuştu. 

Mafya ülkemizde cirit atıyor

“Türkiye’de bozuk düzen devam ettikçe insanlar sıkıntı çekmeye devam eder” diyen Gazeteci Ahmet Tunca, “Devlet tasarruf tedbirleri yayınlıyor ama tam anlamıyla uyulmuyor. 

İsraf devam ediyor. Üretmeden tüketim olmaz. Buğday üretmezseniz birilerinden almak zorunda kalırsınız. SEKA’yı satarsanız kağıdı dışarıdan alırsınız. 

Şeker fabrikaları satılırsa pancar üretimi düşer. Ülkemizde gelir adaletsizliği çok fazla. Yine personel yasası yeniden ele alınmalı. Vergi adaletsizliği çözülmeli. 

Türkiye bugün kara para cenneti haline geldi. Bu durumlardan sıkıntı duyuyorum. Bu sorunlar çözülmeli ve meseleyi kökten halledecek çözüm önerileri getirilmeli.

İktidar muhalefeti kaşıyor sürekli. Dün CHP idi bugün İYİ Parti. Şunu söylemek lazım ülkemizde mafya cirit atıyor. Kara para ve kayıtsız para cenneti olduk” dedi.

#Ekonomi #Siyaset #YerelSeçim #AsgariÜcret #EmekliMaaşı #Muhalefet #Gündem #Mafya #VergiAdaletsizliği #İkramiye


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Anahtar Kelimeler: "Yerel seçimde muhalefette "
Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °