Yolcu otobüslerinde hız takip dönemi başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde araç takip cihazı zorunluluğunu duyurdu

Gündem 18.12.2023 09:47:13 0
Yolcu otobüslerinde hız takip dönemi başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye genelinde şehirler arası yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde bulunan otobüslerde hız takip dönemini başlatıyor. 

Yapılan yazılı açıklamaya göre, otobüslerin güvenliği ve taşımacılık hizmetlerinin daha etkin bir şekilde takip edilebilmesi amacıyla yeni bir düzenleme getirildi.

Bakan Uraloğlu, son dönemde yaşanan kazalarla gündeme gelen şehirler arası yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan otobüslerde araç takip cihazı takma zorunluluğu getirildiğini belirtti. 

Yapılan uygulama, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında hayata geçirilecek.

Araç takip cihazları, taşıtların konum, tarih ve saat bilgilerini 2 dakikalık periyotlar halinde "Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi"ne (U-ETDS) elektronik ortamda iletecek. 

Bu sayede otobüslerin anlık olarak takip edilmesi ve güvenlik önlemlerinin arttırılması hedefleniyor.

Uygulama ile ilgili detayları açıklayan Bakan Uraloğlu, "Bu uygulama ile taşıtların konum, tarih ve saat bilgileri 2 dakikalık periyotlar halinde Bakanlığımızın 'Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi'ne (U-ETDS) elektronik ortamda iletilecek ve taşıtların etkin bir şekilde takip edilebilmesi sağlanacak" ifadelerini kullandı.

U-ETDS sistemi, korsan ve usulsüz taşımacılığı engellemenin yanı sıra taşımacı firmaların rekabetçi ve sürdürülebilir bir yapıda faaliyet göstermelerini destekleyecek. 

Ayrıca, vatandaşların güvenli ve huzurlu bir şekilde seyahat etmeleri için izin verilen güzergah dışına çıkan araçların tespiti ve taşıma verimliliğinin arttırılması amacıyla kullanılacak.

Bakan Uraloğlu, uygulama sayesinde karayoluyla yapılan yolcu taşımacılığında taşıma ve trafik güvenliğinin arttırılmasını amaçladıklarını vurgulayarak, kurallara uyulmaması durumunda firmalara uyarılar ve yaptırımların uygulanacağını belirtti.

Bakan Uraloğlu ayrıca, 7 Aralık tarihinde gerçekleştirilen "Ülkemizdeki Yolcu Taşımacılığı Faaliyetlerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı"na katılan sivil toplum kuruluşları ve firmaların görüşlerini değerlendirdiklerini ve sektördeki sorunlara çözüm arayışında olduklarını ifade etti.

#Ulaştırma #YolcuTaşımacılığı #AraçTakip #GüvenliTaşıma #UETDS #TrafikGüvenliği #HızTakip #AltyapıDüzenlemesi #KarayoluTaşıma #YolcuGüvenliği #TaşımaDenetimi #SeyahatGüvenliği


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °